Képernyőkép 2023-08-11 104539

Egy éjszaka, ahol minden a repülésről szól – videó

Képernyőkép 2023-08-11 104539

Egy éjszaka, ahol minden a repülésről szól – videó

Az Aeropark Repülőmúzeum augusztus 12-én szombaton tartja a Repülőtér éjszakáját.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Csütörtökön Kránitz Balázs az Aeropark Repülőmúzeum ügyvezető-helyettese volt az Érd FM 101.3 reggeli műsorának vendége. A beszélgetés középpontjában az augusztus 12-i Repülőtér éjszakája elnevezésű, rendkívül izgalmasnak igérkező program volt, ahol a magyar repülés múltja, jelene és jövője találkozik majd egymással.

Ez egy izgalmas este lesz, amikor minden a repülésről szól. Kránizt Balázs a műsorban elmondta, hogy bejárják majd a ferihegyi repülőteret, a történelmi 1-es Terminált is.

A magyar légiközlekedés hőskorát idézi az 1-es Terminál

A múlt kapcsán bemutatják az érdklődőknek a magyar repüléstörténet közel 70 évét. Meg lehet nézni közelről azokat a legendás gépeket, amelyekkel elindult a belföldi utasszállítás Magyarországon. A TU-154-esek és a legendás TU-134-esek is ott lesznek, de a rendkívül különleges IL-18-asba is bepillanthatnak az érdeklődők.

Reptéri munkálatok a legendás TU-154-es gépen

Lesznek akik felidézik ezt a korszakot, így „testközelből” lehet ismerkedni a gépen kívül azzal, hogy milyen volt ezeket vezetni, ezeken a gépeken szolgálatot teljesíteni.

„Pilóták, utaskísérők, légiforgalmi irányítók, műszakiak, repteres szakemberek érkeznek az Aeroparkba, hogy mindenkihez közel hozzák ezt a különleges világot.”

– tette hozzá.

Van itt műszer bőven, csak igazodjon ki rajtuk az ember

Most 60 éve, hogy először emelkedett a magasba a Tu-134-es, a Malév pedig ezzel a típussal 55 évvel ezelőtt lépett be a jetkorszakba. A TU-134-es idén 60 éve, hogy először emelkedett a magasba, de 50 éve már annak is, hogy megérkezett Magyarországra az első „nagyvas”, a Tu-154-es. Mindkét ikonikus típus közel három évtizedig teljesített szolgálatot a Malévnél.

Két típushoz ezer szállal kötődő kapitány mesél majd a legendás gépekről.

Leposa Attila egy időben a Tu-134-es típusfőpilótája volt, nevéhez fűződik az egyik legérdekesebb kényszerleszállás, amikor kisbaltával szabadították ki a beragadt orrfutót.

A repülés jelenével egy autóbuszos túrán lehet megismerkedni, amikor is bemutatják, hogy napjainkabn hogyan működik a repülés világa. Lesznek kulisszatitkok, többek között arra is fény derül, mi kell ahhoz, hogy egy repülőgép mindössze 30 perc alatt megforduljon a következő szakaszra. Kránitz Baláz annyit elárult, hogy ehhez rendkívül összehangolt repülőtéri munkára van szükség, este pedig erre az igen izgalmas folyamatra is fény derül.

„A program az Aeroparkból indul, ahonnan az LKK Malév nosztalgia Ikarus autóbusza szállítja a résztvevőket a T1-re, a séta után pedig vissza a repülőmúzeumba”

– tette hozzá a szakember.

Éjaszaka az Aeropark Repülőmúzeumban

A repülés jövőjével kapcsolatban is érdekes beszélgetéseket, előadásokat lehet majd meghallgatni. Lesznek olyan vendégek, akikkel a repülés jövőjéről is szó esik. Olyan légiforgalmi irányítók mesélnek a saját munkájukról, illetve arról is, hogy a mesetrséges intelligencia, hogyan kaphat majd szerepet a repülésben, mely feladatköröket lehet majd rábízni a jövő technologóiájára.

Kránitz Balázs a téma kapcsán a reggeli műsorban elárulta, hogy amúgy a szakma kevés esélyt lát arra, hogy egyszer majd mindent rá lehet bízni a mesterséges intelligenciára. Alapszabály az, hogy a felelősséget a repülés során valakinek vállalnia kell, ebből pedig az emberi tényező nem vonható ki.

„Azt szokták mondani, hogy az az igazi pilóta, aki „fenékkel” vezeti a gépet, tehát minden procikájában érzi a repülőgép mozgását.”

Hozzátette, hogy hosszú évekig még biztos nem lehet „teljes” automatizálásról beszélni, miközben a robotpilóta már most is sok feladatot áltvállal a hús-vér pilótáktól, ennek ellenére teljes biztonságban tudhatja magát minden gépen tartózkodó.

A rengeteg program közül Krántz Balázs kiemelte, hogy beindítanak majd egy csillagmotort és egy sugárhajtóművet is, valamint megjegyezte azt is, hogy szabadtéri moziterem is lesz, ahol legendás repülős filmeket vetítetnek majd. Augusztus 12-én műsoron lesznek az Airport ’77 és az Airport ’79 Concorde című filmklasszikusok is.

A Repülőtér éjszakáján ismét felpörög az idén 66 éves Il-14-es (HA-MAL) 1900 lóerős csillagmotorja

A rendezvény délután háromkor kezdődik és éjfélig tart. Bizonyos programelemekre regisztrálni kell, ezekről bővebb tájékoztatást az Aeropark Repülőmúzeum honlapján lehet találni.

forrás: Aeropark Repülőmúzeum, freepik.com

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email