vizcsap_jpg_pixabay

Megszűnt a részleges vízkorlátozás, de azért takarékoskodjunk

vizcsap_jpg_pixabay

Megszűnt a részleges vízkorlátozás, de azért takarékoskodjunk

A statisztikák szerint az érdiek többsége tartotta magát a vízkivételi korlátozásokhoz.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Kaptunk most sok esőt ajándékba, így egy ideig nem szükséges locsolni, de ha odébbáll a hidegfront, ismét szomjaznak majd a növények. Ezt mostantól korlátozás nélkül megtehetjük, miután Csőzik László polgármester pénteken bejelentette, hogy feloldja a részleges vízkorlátozási–locsolási tilalmat.

„Elemezve az előző hónapok érdi vízfelhasználási adatait, figyelembe véve, hogy a tavalyi évhez képest jóval több az eső, és nincs olyan meleg sem, nem tartom indokoltnak a tilalom fenntartását a nyár végig.” – írta FB-oldalán Érd polgármestere.

A részleges tilalmat júliusban rendelte el, megelőzési céllal, látva az egyre bővülő lakosság növekvő vízfelhasználási igényeit, miután felrémlett 2003 nyara, amikor alpolgármesterként maga is hordta az ivóvizet a családoknak lajtoskocsival. Tavaly az érdi vízműnél történt fejlesztéseknek köszönhetően elkerültük ugyan Solymár sorsát, és Érden nem volt súlyos vízhiány, de azért – ahogy korábban fogalmazott – olykor „hörögtek a csapok”.

„A hálózat fejlesztése az utóbbi években folytatódott, próbálunk lépést tartani a beköltözési hullámmal, de egyre nehezebb – folytatta a polgármester. – Részben ezért is kellett elrendelnünk az egész városra kiterjedő a változtatási tilalmat.”

Posztjában több közelmúltban elkészült beruházásról tett még említést, amelyek a vízellátást segítik Érden:

  1. A Duna-parti vízműtelepen újabb tároló medencéket alakítottak ki, ezzel további 1000 m3 biztonsági puffert lehetett bevonni.
  2. Ugyanitt egy új 500 m3/h-s szivattyút építettek be, amely szintén javítja a térségi vízellátást.
  3. A szennyvíztisztító telepen folyamatosan felújítják illetve modernizálják a technológiát (pl. a homokmosó-víztelenítő berendezést, a folyamatirányító rendszert, a telepi és hálózati szivattyúkat).
  4. Több helyen felújították a szennyvízhálózat átemelőinek nyomóvezetékeit.
  5. Felújították a Sasvárosi 4.sz. víztermelő kút szivattyúját.
  6. A vízvezetékek összekötése és cseréje révén Érd egyik legfontosabb nyomászónájában jelentősen javultak az ívóvízellátás paraméterei.
  7. Az Érd és Térsége Vízközmű megegyezésre jutott a Fővárosi Vízművek Zrt.-vel, hogy a Százhalombatta felőli vízátadó vezetéken újra indítsák el az ivóvíz átadását Érd és térsége irányába, ennek köszönhetően további 2000 m3/nap biztonsági input jött létre.
  8. Több kilométer hosszan kicserélték a vízelosztó hálózaton a régi csöveket (ezek egy része még azbesztet tartalmazott). Például az Orvos utcában, a Fehérvári úton, a Zámori úton, a Törökbálinti úton is megtörtént a vízközművek cseréje.
  9. 2020 májusában Felsőparkvárosban egy új – a korábbinál négyszer nagyobb térfogatú – víztornyot helyeztek üzembe.
  10. Idén a térség víztermelési kapacitásainak növelésére újabb vízkutakat és új szivattyúegységeket építenek be.
  11. A vízmű üzemeltetési költségeinek csökkentése érdekében naperőmű építése van folyamatban.

A polgármester kiemelte, hogy a múlt hónap vízfelhasználási statisztikái azt mutatják: „a polgárok jelentős hányada betartotta a locsolási előírásokat, és áldozatokat hozott a közös cél érdekében”. Egyúttal arra kéri a lakosságot, hogy a részleges tilalom feloldása ellenére továbbra is takarékoskodjon az ívóvízzel. „Értékes kincs, ne pazaroljuk!”

Fotó: Pixabay; ÉrdMost

További cikkeink

További cikkeink

A Tisza Párt alelnöke és listavezető EP-képviselőjelöltje megkezdi országjárásának Pest vármegyei etapját.

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email