22_03_29_erdmost_nincskep

Vigyük idén is az utcára a jókedvet

22_03_29_erdmost_nincskep

Vigyük idén is az utcára a jókedvet

Szeptember 9-én szomszédünnep lesz, már jelentkezhetnek a lakóközösségek. Hogy miért érdemes megszervezni a bulit, arról a résztvevők mesélnek.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Tavaly rekord számú jelentkező regisztrált a szomszédünnepre. Várhatóan idén sem lesz ez másképp, hiszen az a tendencia, hogy egyre többen kapnak kedvet ehhez a vidám piknikhez. Évente harminc-negyven lakóközösség is megrendezi szűkebb-tágabb környezetében ezt a mulatságot. Hogy zenés-táncos este, bográcsolós vacsora vagy pokrócos piknik, illetve családi nap lesz a szomszédünnepből, azt a szervezők és a résztvevők döntik el – a lényeg az együttléten, az ismerkedésen, a közös mulatságon van, és ebből sehol sincs hiány.

„A tavalyi szervezők már jelezték, hogy idén sem hagyják ki az alkalmat. Bízom benne, hogy újabb és újabb utcák csatlakoznak ehhez a hagyományhoz” – mondta az ÉrdMostnak Takács Éva ötletgazda, aki maga is évek óta szervez szomszédünnepet a saját utcájában. Az ötletet Pécsről hozta, és 2019-ben sikeresen honosította meg Érden.

szomszedunnep_190601_9
Takács Éva évek óta szervez szomszédünnepet a saját utcájukban (Fotó: ÉrdMost archív)

A voltaképpeni szervezőmunkát a lakóközösségek végzik, ők gondoskodnak a programról, székekről, asztalokról, ételről, italról. Éva intézi a területfoglalási engedélyt (az önkormányzat a díjat elengedi ezen a napon), illetve a meghívókártyákat, ez utóbbit a Rózsa Nyomda támogatásával. Ezeken a lapocskákon tudják a helyi szervezők meghívni és értesíteni a környéken lakókat a szomszédünneppel kapcsolatos tudnivalókról.

„Tavaly volt, ahol nagyobb léptékű ünnepséget szerveznek, másutt egy-egy pár házból álló kis utca lakói jöttek össze, és ez is nagyon sikeres rendezvény volt, így remélem, hogy idén még többen lesznek” – tette hozzá Éva. Kérdésünkre, hogy melyik városrész volt eddig a legaktívabb, elmondta: a Fenyves-parkvárosi részről sok utcából jelezték, hogy idén is szeretnének részt venni a szomszédünnepen. A fiúneves utcák is kedvet kaptak az idén: egymás mellett lévő utcák is külön-külön szervezkednek. De a madárneves, a fa-, illetve bornevű utcákból is jöttek már jelzések” – fűzte hozzá Éva.

A László utcai szomszédünnepen tavaly körülbelül százan vettek részt. Ezt a batyus bulit Királykuti Míra és Koszta Marietta szervezték. „Marietta fotós, nagy ismeretségi köre van, nekem pedig rendezvényszervezői múltam, innen merítettük a bátorságot” – árulta el Míra, aki három éve él Érden. Pici lányával tavaly sokat sétált a környező utcákban, és ahol kertészkedő, illetve az autóját szerelő, sétáló lakót látott, átadott neki egy meghívókártyát.

„Volt olyan bácsi, aki azt mondta, közel harminc éve él ebben az utcában, és nem találkozott még ilyen kezdeményezéssel. Megkönnyezte a meghívást. El is jött, a családjával együtt”- mondta Míra, aki létrehozott egy virtuális csoportot is a résztvevőknek, ahol az általános tudnivalókat osztották meg, illetve megbeszélhették, mi lesz a program, és ki mit hoz a piknikre.

„Ismerkedős, evős-ivós, játszós rendezvény volt, és idén sem szeretnénk mást. Fantasztikus embereket ismertem meg, és azóta is formálódik a közösség. Segítjük egymást” – zárta szavait.

szomszedunnep_190601_8
Szomszédünnep 2019-ben (Fotó: ÉrdMost archív)

Van olyan képviselő, aki maga is segít a szervezésben. Csornainé Romhányi Judit (Szövetség Érdért) a 10-es választókerület önkormányzati képviselője, internetes csoportokban koordinálja a szomszédünnepet. „Már harmadszorra rendezünk ilyen pikniket. Azok a lakók, akik itt találkoztak először, idén már mint jó ismerősök ülnek össze. Sokan év közben is tartják a kapcsolatot” – mondta Judit, hozzátéve: kialakították a menetrendet is, hogy ki mit hoz, mivel készül erre a napra.

„Ez egy remek társasági esemény. Örömmel veszek részt rajta, hiszen több emberrel ismerkedhetek meg – én is fordulhatok hozzájuk, és ők is énhozzám. Hasznos ismeretségek alakulhatnak ki így” – jegyezte meg a képviselő.

Csornainé Romhányi Judit évek óta részt vesz a szervezésben (Fotó: ÉrdMost archív)

Sportriporter kollégánk, Pecsuvácz Péter is kiveszi a részét a szomszédünnepből: ő sportprogramokat, -bemutatókat szervez több helyszínre. Mint elmondta, az egyik utcából már megkeresték, hogy szeretnék, ha idén is lenne a szomszédünnepükön sportbemutató.

„A Danubius RSC a vívással, a Kárpáti Farkasok a jégkoronggal, a Masters SE pedig az akrobatikus rock and rollal lesz jelen. Ez számukra a közösségépítés része, és természetesen a sportágat is népszerűsíteni szeretnék amellett, hogy megismertetik a nézőkkel az egyesületüket” – mondta Péter. A tapasztalatok azt mutatják, ezek a bemutatók nagyon népszerűek, szívesen próbálják ki a gyerekek a különféle sportágakat.

szomszedunnep8_210911
2021-ben a Covid sem tudta rányomni bélyegét a szomszédünnepre (Fotó: ÉrdMost archív)

Aki kedvet érez arra, hogy szomszédünnepet szervezzen a lakóközösségében, jelentkezzen Takács Évánál a 0670/517-8454-es telefonszámon. A program bármi lehet, a lakók ízlése szerint – főzés, beszélgetés, közösségi játékok, utcabál, vagy mindez egyszerre -, a cél az, hogy az egy utcában, illetve egy környéken élők jobban megismerjék egymást.

 

Fotók: ÉrdMost archív

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email