Főtér_drón-3

Földbe állt az érdi ingatlanpiac

Főtér_drón-3

Földbe állt az érdi ingatlanpiac

Elsősorban a hitelesek számának csökkenése a bajok forrása - mondja a szakember.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

„Csak tovább rontotta az egyébként is rendkívüli módon lelassult érdi ingatlanpiac helyzetét a változtatási tilalom elrendelése, mivel fokozta a vevők és az eladók egyébként is meglévő bizonytalanságát” – olvashatjuk a Balla Ingatlan héten megjelent elemzésében.

Hártó Regina, az ingatlanközvetítő cég érdi irodájának vezetője szerint, az elmúlt hónapokban nagyon beesett a helyi ingatlanpiac, ráadásul a helyzetet tovább nehezíti a nemrégiben életbe lépett változtatási tilalom is.

(Fontos megjegyezni, a cikk ugyan július 25-én jelent meg a cég honlapján, de ahogy arról az ÉrdMost is beszámolt, a változtatási tilalom már napokkal korábban, a város július 21-ei közgyűlésén módosult. A módosítás lényege, hogy a néhány hete érvényes tilalom a családi jellegű építkezésekre nem vonatkozik – a szerk.)

eladoingatlan_220215

Noha az ingatlaniroda friss elemzése ezt a módosulást nem veszi figyelembe, ugyanakkor számos olyan szempontot bemutat, ami a változtatási tilalomtól függetlenül is befolyásolja az érdi lakáspiac alakulását.

A szerző először is elismeri, hogy az infrastruktúra felzárkóztatása érdekében az önkormányzatnak nem nagyon maradtak más eszközei a korlátozásra, csak egy ilyen drasztikus megoldás.

Hártó Regina úgy látja, a legnagyobb hatással a “hitelesek” számának csökkenése volt a piacra. A magas kamatok miatt a töredékére estek vissza a hitelfelvételek. Holott korábban Érden a legtöbb vevő, főként az újépítésű ingatlanok piacán, hitelt használt fel az ingatlanvásárlásához.

A tanulmány szerint a vevők mostanában inkább csak érdeklődők, és jellemző az is, hogy amikor a felek végre eljutnak az adásvételig, akkor megtorpannak, hol az árra, hol a helyzetre hivatkozva.

„Olykor a vevők, olykor pedig az eladók gondolják meg magukat, mindenesetre nagyon komoly bizonytalanság érzékelhető.”

Ennek ellenére nem jellemző, hogy a tulajdonosok az árak csökkentésével próbálnák megfogni az eladókat. Kivéve, ha valaki tényleg nagyon eltökélt, és mindenáron szeretné eladni, amilye van. A legtöbben azonban még mindig úgy állnak az árazás kérdéséhez, hogy “nem kell árat csökkenteni, ha lesz ajánlat, akkor majd engedek” – fogalmaz az elemző.

„A vevői oldalról hatalmas – tehát nem 5-10 százalékos – alkukkal próbálkoznak, előfordult olyan, hogy 42 millió forintos diósdi telekre az érdeklődő 30 milliós vételi árat mondott be. Ez viszont szintén nem kedvez a sikeres eladásnak, mert ilyenkor elég messze kerülnek egymástól az álláspontok, és csak lassan vagy egyáltalán nem tudnak közeledni egymáshoz.” – tette hozzá Hártó.

Az ingatlanközvetítő azt mondja, az olcsó ingatlanok azok, amikre mutatkozik némi kereslet, de ha fel is bukkan egy alacsony ár, akkor sem feltétlenül csapnak le rá az emberek.

A Balla Ingatlan szakértőjének véleménye szerint fel kellene pörgetni a piacot, amihez a hitelezés beindítására lenne szükség. Ahogy az sem ártana ha alacsonyabbak lennének a hitelkamatok.

Fotó: ÉrdMost archív

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email