hangosduhosPixa_230713.jpg

Este tíz után is szólhat a zene, de nem akárhogy

hangosduhosPixa_230713.jpg

Este tíz után is szólhat a zene, de nem akárhogy

Decibelháború helyett próbáljunk megegyezni.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Itt a nyár, zúgnak a fűnyírók, sivítanak a flexek, esténként pedig odakint szólnak a hangfalak sokak bosszúságára. Akiket idegesít a zaj, sokszor a közösségi oldalakon panaszkodnak, gyakran jogosan. Van viszont olyan helyzet is, amikor hiába a felháborodás: a „zajkeltés” engedélyezett mértékben és időpontban történik.

A környezeti zaj- és rezgésterhelési határértékek tekintetében a 27/2008. (XII. 3.) KvVM-EüM rendelet, illetve a 61/2009. (IX.11.) helyi rendelet a mérvadó.

Én kiskertet kerteltem…

Először is fontos tudni, hogy zajhatással járó  kertépítési, kert- és ingatlanfenntartási tevékenységeket  hétköznaponként 8 és 19, szombaton és munkaszüneti napokon 9 és 12 óra között végezhetünk (igen, vasárnap is lehet).

Természetesen azonnali veszély- vagy balesetelhárításra módunk van máskor is. (A hangsúly az ingatlanfenntartáson van, az építkezésre más jogszabályok vonatkoznak.)

Ha egyszer-egyszer fordul elő zajosabb tevékenység az engedélyezett időponton túl, az ember szemet huny felette, de van, hogy a zajhatás olyan mértékű, vagy annyiszor ismétlődik, hogy az (egyre idegesebb) állampolgár szeretne lépéseket tenni. Érdemes elsőként a szomszédnak szólni, és optimális esetben a helyzet rendeződik.

funyiraseu_210603

Hatásos lehet, ha felhívjuk a figyelmét a  61/2009. (X.16.) önkormányzati rendeletre  (akár úgy, hogy kinyomtatjuk és átnyújtjuk neki a kerítésen, vagy betesszük a postaládájába), mert lehet, hogy a „zajongó” egyáltalán nem ismeri az erre vonatkozó szabályokat. Ha nem érünk el eredményt, akkor a rendőrséget hívhatjuk.

A rend őre helyszíni bírságot is kiszabhat, ami már visszatartó erő lehet. A panaszosok a Polgármesteri Hivatalnál is tehetnek bejelentést, amennyiben tanúkkal bizonyítani tudják, hogy az illető megszegte a fenti rendeletben foglaltakat. Mint dr. Barabás Emőkétől, az Igazgatási és Hatósági Főosztály vezetőjétől megtudtuk, idén 10 és 20 között volt az ilyen bejelentések száma.

Ha semmi nem vezet eredményre, polgári eljárás keretében mi, panaszosok kezdeményezhetünk birtokvédelmi eljárást. Ez azonban elég ritka lépés.

(Ne) szóljon hangosan az ének

Fontos tudni azt is, hogy az esti zenés bulikra vonatkozóan már nem érvényes az a jogszabály, miszerint este tízig hangoskodhattunk nyugodtan, tíz után viszont már egyáltalán nem. Az időkorlát megszűnt, most már a decibel-határérték számít: azaz este tíz után lejjebb kell vennünk a hangerőt.

Az ÉrdFM 101.3 Gurubi János rendőr őrnagyot kérdezte arról, mennyire gyakoriak a csendháborítási ügyekben érkező bejelentések. Az érdi kapitányság  közrendvédelmi osztályának vezetője elmondta, a nyári időszak beköszöntével egyre több a panasz (esős időben aztán ezek száma visszaesik).

 

 

A rendőrség arra szokta kérni a lakosokat, legyenek kicsit toleránsabbak a környékükön élőkkel, hiszen ilyenkor mindenki szeret kint sütögetni, üldögélni a szabadban. Persze, ez nem azt jelenti, hogy tűrni kell az üvöltözést, az indokolatlanul hangos zenét. Lássuk, milyen lehetőségeink vannak.

Mivel a tapasztalatok azt mutatják, hogy a rendőrség kihívása (és intézkedése) nem kedvez a jószomszédi viszonynak, az őrnagy azt ajánlja, mindenekelőtt próbáljunk szót érteni a zajos szomszéddal. Van persze, hogy ez nem sikerül.

„Természetesen kimegyünk, ha hívnak, és intézkedünk, ha szabálysértést tapasztalunk. Az esetek 99 százalékában elég a figyelmeztetés, a bulizók bocsánatot kérnek és lehalkítják a zenét. Persze, előfordul, hogyha elmegy a rendőr, visszatekerik a hangerőt. Ilyenkor – visszatérve a címre – helyszíni bírságot szabhatnak ki, illetve szabálysértési feljelentést is tehetnek a kollégák.”

A bírság kiszabásánál pedig figyelembe veszik majd, hogy hányszor érkezett panasz az illetőre, és a rendőrségnek hányszor kellett figyelmeztetnie őt. A büntetés összege nagyon változó, a bírság 5 ezer forinttól indul, de akár 150 ezer forint is lehet, ez utóbbi a fehér hollónál is ritkább” – tette hozzá.

Amikor mindenképp hívjuk a 112-t

Egy olvasónk az Érd Médiacentrumnak küldött levelében arra panaszkodott, hogy amikor szólt a szomszédjának az ismétlődő hangos zene miatt, megfenyegették őt. Gurubi János elmondta: ha ilyesmit tapasztal, mindenképp hívja a 112-es segélyhívó számot, és kollégái megteszik a szükséges intézkedést.

„A rendőrség minden feljelentéssel foglalkozik, akár személyesen, akár telefonon teszik meg. Fontos, hogy atrocitás, bántalmazás senkit ne érjen” – hangsúlyozta az osztályvezető.

Fotó: ÉrdMost archív, Pixabay

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email