22_03_29_erdmost_nincskep

Gyümölcsöző nemesítés: új cseresznyefajták születtek Érden

22_03_29_erdmost_nincskep

Gyümölcsöző nemesítés: új cseresznyefajták születtek Érden

A három centi átmérőjű Elvira és Magdolna mellett ott a különleges, sárga-piros Pillangó.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Négy év kihagyás után, új szervezetben és az agrárkamara támogatásával szerveztek cseresznye szakmai napot az Elvira-majorban – adta hírül a magyarmezogazdasag.hu.

Új magyar fajtajelöltekről, intenzív termesztésre alkalmas alanyokról és művelésmódokról és a gyümölcsrepedés elleni beavatkozásokról hallhatott előadásokat a közönség. A MATE Kertészettudományi Intézet Gyümölcstermesztési Kutatóközpont munkatársai egy hároméves kísérleti ültetvényen vizsgálnak alanyokat, alany-nemes kombinációkat és új művelésmódokat. 

Mint elhangzott, változtak az új fajtákkal szemben támasztott követelmények: az elvárt méret legalább 30 milliméteres átmérő, fontos a kemény, ropogós hús, nyugaton inkább az édes íz, a pulton tarthatóság, és hogy ne repedjen a gyümölcs. 

cseresznye_elvira
Nincs is jobb így nyárelőn a ropogós cseresznyénél… (Fotó: ÉrdMost archív)

A külföldi nemesítési programok ismertetése után bemutatták az Érden született legújabb cseresznyéket. A Bigarreu Burlat után körülbelül egy héttel érik az Elvira és a Magdolna, mindkettő eléri a 30 milliméteres átmérőt, sötét héjú, szép cseresznyék, a Magdolna kemény húsú, fűszeres aromájú. Még egy héttel később érik a Kira, ez is nagy, kemény húsú, édes, aromás cseresznye. Különlegesség a kétszínű, sárga-piros Pillangó, ami ebben a kategóriában kiemelkedően kemény húsú, édes gyümölcsöt terem. Késői érésű a B/109 és a 16/77 hibrid.

A szakmai napon a gyümölcsrepedésről is szó esett. Főként a termőhely időjárása befolyásolja ezt a problémát. Az Elvirában kalciumtartalmú szerekkel 20-30 százalékkal sikerült visszafogni a repedést, úgy, hogy a szüret előtt 5-7 héttel elkezdték a lombtrágyák használatát. Ilyen sok kalciummal viszont káliumhiányt  idéztek elő.

Az is célravezető, ha valamilyen anyaggal kizárjuk a vizet, és az nem éri a gyümölcsöt. Leggyakrabban fóliatakarással védekeznek az eső ellen, amire különböző, igen drága rendszereket fejlesztettek ki. És ha már felépült a fóliát tartó támrendszer, rovarhálóval is be lehet borítani az ültetvényt a foltosszárnyú muslica, poloskák és cseresznyelégy ellen.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu, fotó: ÉrdMost archív

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email