22_03_29_erdmost_nincskep

Medárd eddig megkímélte Érdet

22_03_29_erdmost_nincskep

Medárd eddig megkímélte Érdet

A város megúszta, idáig elkerülték a villámárvizek.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Míg Budapest több kerületében pincéket, garázsokat öntött el a hirtelen lezúduló csapadék, Érd megúszta, legalábbis péntek délelőttig: a tűzoltókat egyszer sem riasztották – tudtuk meg Csámpai Attilától, a Pest Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivőjétől.

„A hét elején Biatorbágyot és Pátyot elkapta a felhőszakadás, esővíz és sár borította az utakat.  A napokban Tárnokon a Benta-patakot kellett kitisztíttatnia az önkormányzatnak ott, ahol a hordalék gátat emelt és akadályozta a víz elfolyását. A településen 13 lakóház volt veszélyben a pincékben felgyűlt csapadék  miatt. Tűzoltóink nem tudták hová szivattyúzni a vizet, mivel a Benta-patak szintje erősen megemelkedett, ám szerencsére nem lépett ki a medréből. Az önkormányzat segített a patak felgyűlt vizét elvezetni, és sikerült kiszivattyúzni az érintett lakóházakból is” – ismertette az elmúlt napok eseményeit a tűzoltó őrnagy.

Amikor a meteorológiai szolgálat előrejelzése szerint nagyobb esőzések várhatók, a parancsnokságok előre felkészülnek arra, hogy több helyre is ki kell vonulniuk a viharkárok miatt. Ilyenkor plusz üzemanyagot málháznak az autókra, láncfűrészeket, láncokat tesznek fel. Megnézik, a szivattyúk fel vannak-e töltve üzemanyaggal, előkészítik az eszközeiket, felmérik a készleteiket. Hiszen fontos az is, hogy legyen elegendő homokzsák, ha hirtelen szükség lenne rá.

„Jó hír, hogy Pest megyében eddig nem volt villámárvíz. Úgy látjuk, a legnagyobb veszély az, hogy a csatornarendszer nem tudja elnyelni a hirtelen lezúduló csapadékot” – zárta szavait a szóvivő.

csatornafedeleu_211024

Hogy mi a helyzet az érdi csatornával, okozott-e kiöntéseket, vagy az átemelőknél bármilyen problémát az esővíz, arról az Érd és Térsége Vízközmű Kft. vezetőjét kérdeztük.

„Nincs üzemzavarunk. Ez a rendszeres karbantartásoknak köszönhető. A 90 közterületi átemelő rendben működik, bírja az eső okozta megpróbáltatásokat. A szennyvíztelepen sincs semmilyen probléma” – mondta érdeklődésünkre Lanku Ildikó ügyvezető.

A lakosság is sokat tehet azért, hogy megóvja ingatlanját: ház előtti árkok, átereszek tisztán tartásával megelőzhetjük a kiöntéseket, és segíthetjük a víz akadálytalan elfolyását, illetve elszivárgását.

Fotó: ÉrdMost

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email