konyv_illusztracio_pexels

Házirendet adnának az Érdre költözőknek a lakcímkártya mellé

konyv_illusztracio_pexels

Házirendet adnának az Érdre költözőknek a lakcímkártya mellé

Az Érdi Környezetvédő Egyesület használati utasítást adna a városba költözőknek.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

„Amikor valaki lakcímkártyát készíttet, akkor kapjon mellé egy házirendet, amiből kiderülne, hogy mégis hova érkezett” – fogalmazott az Érd FM-nek adott minapi interjújában S. Bitskey Kata, az Érdi Környezetvédő és Városszépítő Egyesület fenntarthatósági szakértője.

Az ötlet célja, hogy az Érdre költözők már az első pillanatban képet kaphassanak arról, hogy mire számítsanak ebben a városban. S. Bitskey példaként egy olyan ember történetét említette, aki a vasút mellé költözött, majd néhány héttel később már zajvédő fal építését követelte, mert túl hangosnak találta a vonatokat. Azonban még ennél is nagyobb gond, ha valaki nem az épített, hanem a természeti környezetet akarja erőszakosan megváltoztatni, vagy legalábbis meglepődik annak létezésén.

Szerinte amikor valaki Budapest belvárosában lakik, akkor sem ír petíciót azért, hogy ő egy erdőben szeretne élni, hanem egész egyszerűen elfogadja, hogy az olyan. Úgy véli, ennek itt is működnie kellene. Magyarán az Érdre érkezőnek alkalmazkodniuk kell(ene) az itteni, a nagyvároshoz képest sokkal természetközelibb állapotokhoz.

Hozzátette, pontosan az ilyen helyzeteket lehet elkerülni, ha az ember tájékozódik a lakókörnyezete kapcsán, és ebben segíthet az egyesület által felvetett „használati utasítás”.

Elmondta, ezek között lennének teljesen hétköznapinak mondható, praktikus információk, például, hogy miként zajlik a hulladék kezelése, elszállítása. Vagy – kertvárosról lévén szó – hol, milyen növények őshonosak, mit érdemes termeszteni. Illetve egyúttal a település történelméről, kultúrájáról és az itt élők gondolkodásáról is hasznos információkhoz lehetne jutni egy ilyen kiadványból.

Ugyanakkor S. Bitskey Kata elismerte, noha az elképzelésről már eddig is sokat beszélgettek, akár önkormányzati képviselőkkel, akár különféle civil csoportokkal, a házirend megvalósítása, erőforrás hiányában még várat magára.

Fotó: Freepik

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email