romicslabor2_230601.jpg

Megszűnt a tömeg a laborban, elégedettek a páciensek

romicslabor2_230601.jpg

Megszűnt a tömeg a laborban, elégedettek a páciensek

Elstartolt az előjegyzéses rendszer a Romics laborjában. Ott jártunk, és mutatjuk az első tapasztalatokat.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Még nincs nyolc óra, amikor befordulok a laboratórium folyosójára. Máskor itt már sokan állnak, beljebb pedig kifejezetten olyan érzés fog el, mintha a tömött buszon préselődnék. Ez azonban már a múlt. Most szinte alig állnak a folyosón, mindenkinek jut ülőhely. Odalépek egy hölgyhöz, aki kezében a kinyomtatott sorszámmal nézegeti a betegirányító táblát. Érdeklődöm, hogy tetszik neki az új, előjegyzéses rendszer.

„Szerintem nagyon jó. A háziorvosom hívta fel rá a figyelmet, hogy elsejétől bevezetik a Romicsban. Május 26-án kértünk időpontot, és mára már kaptunk is. Egyébként magánúton járunk vérvételre a férjemmel – ez fejenként 12 ezer forintba kerül -, mert nem szeretjük a tülekedést, a hosszú várakozást, és azt sem reszkíroznánk, hogy elfogy a sorszám és hazaküldenek. Így most ezt kiküszöböltük, és még spórolunk is” – mosolygott Erzsébet.

Katalin is úgy látja, érdemes volt bevezetni az időpontkérést. „Keskeny ez a folyosó, kevés a levegő, nagyon rossz, ha tömeg van. Most viszont kényelmesen elférünk, nem áll az a hosszú sor. Egy hete jelentkeztem be, interneten. Bár nem vagyok nagy okostelefonozó, könnyű volt megtalálni a felületet. Egy dolgot nem értek: kell-e húzni sorszámot a földszinti előjegyzéses automatából, vagy elegendő a laboros sorszám?” – tette fel a kérdést Katalin.

„Nem kell második sorszám, a földszinti automatán ki is van írva” – mondta mosolyogva egy úriember. Valóban nem kell, ezt aki a laborba érkezik, annak elég egy sorszám, amit a labor folyosóján nyomtat ki a gép. Ezzel a számmal hívják a kisablakhoz, majd a vérvételre.

A laborba elég a bal oldali (nullával kezdődő) sorszám

A folyosói beszélgetések során kiderül: a várakozók többsége háziorvosától, a szakrendelő felületeiről, illetve a helyi médiából értesült már arról, hogy június elsején bevezették az előjegyzéses rendszert a laborban, de azért voltak páran, akik kora reggel még a régi metódus szerint érkeztek. Egy kedves, idős hölgy is így járt. Nem hallott jól, a segítségemet kérte, így együtt lementünk a kartonozóba, ahol jövő kedd reggelre már kapott is időpontot. A tájékoztató cédulát a beutalójához tűzték, így nem kellett külön felírnia. A hölgyre egyébként vártak egyéb vizsgálatok is, nem érkezett hiába.

Volt, aki előjegyzésre jött, a kért időpontban került sorra, mégis zúgolódott „Gyalog vagyok, fél órával korábban ideértem a busszal, de nem fogadnak előbb, mint az időpontom” – panaszkodott egy másik idős hölgy. Felvetettem azt a megoldást, hogy a buszmenetrendhez igazítsa az időpontot – hiszen lehet választani, vannak szabad helyek. Fél-háromnegyed órával korábban érkezni nem érdemes (az általunk megkérdezettek többsége pedig így tett…) Ez utóbbira Bárány Zsolt főigazgató is felhívja a figyelmet a Romics közösségi oldalán:

„Kérjük, hogy időpontjuk előtt maximum 10 perccel korábban érkezzenek a laborba. Többen jelentősen korábban jönnek. NE TEGYÉK!! Az időpontok kellően feszesek ahhoz, hogy csak a korrekt időpontban érkezők kárára tudnánk a korán érkezőket megszúrni – ez viszont nem lenne fair, így nem tesszük.”

Probléma az is, hogy többen nem húznak sorszámot a laborba érkezvén, vagy a betegirányításnál található „totemoszlop” használatával szeretnének a laborba sorszámot kapni. Ahogy fentebb is írtuk, a labor sorszámkiadó-automatáját kell használnia annak, aki a laborba jön.

A főigazgatónak egyébként jó tapasztalatai vannak az első napról: „Aggodalmam teljesen alaptalan volt, nem jelentek meg tömegek nyitás előtt” – fogalmazott, hozzátéve: „elvétve volt tájékozatlan beteg, de miután információt kaptak, hogy akár jövő hét elejére is van még szabad időpont, megértően távoztak.”

Bárány Zsolt az ÉrdMostnak elmondta: aki szeretne időpontot kérni a laborba, háromféleképp teheti meg:

személyesen (Felső utca bejárat, előjegyzési ablak), naponta 7-15 óráig,
telefonon (23/520-251), naponta 8-9 illetve 14-15 óráig,
az online felületen, előzetes online regisztráció után.

E-mailben a laborba nem lehet időpontot foglalni!

Az első tapasztalatok alapján a legtöbben (40 százalék) személyesen foglaltak időpontot, a telefonos és online megoldással a páciensek 30-30 százaléka élt.

A főigazgató kérdésünkre elmondta: a labor az előjegyzéssel is teljes kapacitáson működik.

Aki előjegyzett időpontra érkezik, annak az 1-es gombbal kell sorszámot kérnie a labor folyosóján.

Fontos még tudni:

Előjegyzés nélkül fogadják a kismamákat szerdai napokon 8.30-ig, a tizennégy év alatti gyerekeket, illetve azokat, akik csak vizeletet, székletet adnak be. Nem kell időpont a statim beutalóval érkezőknek, és azoknak sem, akik csak INR (prothrombin) vizsgálatra érkeznek.

Fontos időpontok: a vérvételt 7 és 10 óra között végzik el, a terheléses vércukorvizsgálatot 7 és 8 óra között. Statim beutalóval 7 és 12 óra között lehet érkezni. Vizelet- és székletmintát 7 és 10 óra között adhatunk le. A leleteket 13 és 14 óra között adják ki a labor munkatársai (ha valaki személyesen szeretné átvenni, és nem az EESZT rendszeren keresztül).

Természetesen továbbra is szükség van érvényes beutalóra a vérvételhez.

Fotó: Ádám Katalin

További cikkeink

További cikkeink

A Szociális Gondozó Központ Idősek Otthona pályázatot hirdet Közalkalmazotti jogviszony (Kjt.) keretében ügyviteli munkatárs
A Szociális Gondozó Központ Hajléktalanellátás Szervezeti Egysége pályázatot hirdet közalkalmazotti jogviszony (Kjt.) keretében segítő

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email