czabaiszirmok_230601.jpg

Áriák erősítették a madárdalt a Czabai-kertben

czabaiszirmok_230601.jpg

Áriák erősítették a madárdalt a Czabai-kertben

A Szirmok női kar koncertjével indult az idény Czabai Balázs őstölgyesében.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Először – de remélhetőleg nem utoljára – adott koncertet a Czabai-kertben hétvégén a Szirmok női kar. Tavaszi, nyári dallamok csendültek fel a koncerten, különféle zenei stílusokban, a kánonoktól a klasszikus, reneszánsz és romantikus darabokon át a mai magyar művekig.

„Először vagyok itt, és nagyon jól érzem magam. Az akusztika meglepően jó, pedig szabad téren ezzel szokott gond lenni. De itt egész jól szólt a kórus, és nagyon kellemes volt ez a fellépés” – mondta az ÉrdMostnak Stiblo Anna karnagy, mosolyogva téve hozzá: „Ha hívnak minket, máskor is jövünk.”

A Szirmok fellépésével kezdődött meg a Czabai-kert kulturális évada. Czabai Balázs nemcsak a madarakhoz ért, hanem avatott házigazdája a képzőművészeti, irodalmi és zenei eseményeknek is. Május utolsó hétvégéjén kiállítást rögtönzött a Képzőművészek Érdi Közössége (KÉK) három tagjának képeiből. Az egy délutános tárlaton olyan alkotásokat láthatott a közönség, amelyeket a természet, illetve maga a helyszín, azaz a Czabai-kert ihletett.

Az egyik festő, Kovács Mátyás, ugyan nem tudott jelen lenni a koncerten, de Adelmann Anna és Wenszky Ágnes igen. Kovács Mátyás erdőmérnök, Wenszky Ágnes és Adelmann Anna tájépítészek, így mindhárman szorosan kötődnek a természethez. Nemcsak szakképzettségük, hanem alkotói érdeklődésük is gyakran fordul a táj, az erdő, a fák, virágok, madarak felé.

„Több éven keresztül dolgoztam itt a kertben. Szabadon választott témát festettem, ahogy a társaim is. Ha lesz még alkotótábor, és rajtam múlik, akkor itt leszek megint” – mondta Adelmann Anna.

Wenszky Ágnes beavatott minket az egyik kép elkészültének kulisszatitkaiba is.

„Festőtábor volt a kertben. Az egyik társam ott dolgozott előttem, úgy gondoltam, lefestem. Csakhogy elment, és nem is jött vissza, csupán az üres állvány maradt. Ezért lett a kép címe Festőre várva” – nevetett Ágnes, akinek sok szép emléke fűződik a kerthez.

Aki volt már, az örömmel jön újra, aki még nem látta, annak nagyon ajánlott felkeresnie a Czabai-kertet, ami egy egyszerű hétköznapon is üdítő látvány a gyönyörű fáival, daloló madaraival – hát még, ha valamilyen kulturális rendezvény is kapcsolódik hozzá. Márpedig lesznek ilyenek, Balázs már tervezi a programokat.

„Júniusban többnapos festőtábor lesz a kertben, aztán a Poly-Art évfordulóját ünnepeljük június 30-án, koncerttel, zenei műsorral, irodalmi fellépésekkel. A többi koncertet, kiállítást  még szervezem. De nem csak a kertben gondolkodom. Szeretném, ha nem csupán velünk ismerkednének meg az érdiek, hanem Érd természeti örökségével is. Ezért, ha lehetőséget kapok rá, szeretnék csoportokat vezetni városunk több helyszínén” – avatott be terveibe Czabai Balázs.

 

 

Fotó: Ádám Katalin

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email