m

Nagy volt az ijedelem: méhcsalád költözött egy érdi nő kertjébe

m

Nagy volt az ijedelem: méhcsalád költözött egy érdi nő kertjébe

Vigyázzunk a méhecskékre, most keresnek új otthont a családok.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Kétségbeesetten kért segítséget egy hölgy az egyik érdi közösségi oldalon: méhraj telepedett meg a kertje végében, és hiába próbálkozott a katasztrófavédelemnél, illetve több méhésznél, hogy fogják be a nemkívánatos vendégeket. Végül a soroksári vándorméhész, Békefi József jött el a méhcsaládért. Befogta, elszállította a telepére, ahol karanténba helyezte a rajt. Másfél hónapig megfigyelés alatt tartja őket, ennyi idő alatt kiderül, egészségesek-e.

De mi is az a méhrajzás, hogyan fordulhat elő, hogy egyik pillanatról a másikra méhraj jelenik meg a kertünkben? Ez egy teljesen természetes folyamat: a méhek szaporodása során az új generáció egy része a régi anyával elhagyja a kaptárt.  A rajzás oka a méhlakás zsúfoltsága.

„A rajzásra készülő méhek már nem gyűjtenek, hanem elkezdenek anyabölcsőket építeni, és új anyát nevelnek. A méhészek – magyarázta Békefi József – ilyenkor levágják az anyabölcsőket, hogy megakadályozzák a rajzást. A szakemberek általában figyelnek arra, hogy a méhcsaládok ne vándoroljanak el, így valószínű, hogy ezek az érdi méhek nem egy kaptárból jöttek.”

„Ez a most befogott raj körülbelül ötezer méhből áll. A méhek az anya köré rendeződnek, és szárnyaikkal hűtik. Olyan alakzatot vesznek fel, mint egy focilabda” – magyarázta Békefi József.

A szakember nem javasolja senkinek, hogy törölközővel, vagy bármilyen eszközzel el kezdje hajtani a méheket. „Agresszívak ilyenkor, mert védelmezik az anyát. Mindenképp méhészt kell hívni, aki begyűjti, elszállítja, gondozza a őket. Ez utóbbi nagyon fontos, hiszen ezeknek a rovaroknak nincsenek méztartalékaik, azaz nincs mit egyenek.”

Békefi József sok rajt ment, a darázsirtók is neki szólnak, ha rajzó méhekről kapnak bejelentést. Békefi úr édesapja és nagyapja is méhekkel foglalkozott. „Ugyanúgy gondozom a befogott rajt, mint a sajátjaimat. Van egy karanténtelepem, ahol a befogott méheket szeparálva tartom. Etetem, gondozom őket, megkapják az orvosi ellátást is, ha szükséges. Ugyanis mi méhészorvosok is vagyunk. Bármilyen betegsége van a méheknek, meggyógyítjuk. Az a cél, hogy a méhcsalád megmaradjon, szaporodjon. Ma is negyvenkét családot szaporítottam” – magyarázta a szakember.

Akinek gondja támad a méhekkel, bátran hívja Békefi József méhmentőt (a 06(70)555-5557-es telefonszámon).

 

Fotó: Pixabay

További cikkeink

További cikkeink

Az Érdi Kincses ÓvodaKutyavári Tagóvodája pályázatot hirdet köznevelési foglalkoztatotti jogviszony keretében pedagógiai asszisztens munkakör/feladatkör

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email