pexels-ivanna-kykla-4018843

Nem veszik az emberek a gyümölcsöt

pexels-ivanna-kykla-4018843

Nem veszik az emberek a gyümölcsöt

Igaz, a menetrendszerű áprilisi fagy miatt nem is nagyon lesz mit, mondja az érdi termesztő.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Az érdi határban sokan már vagy harminc éve gazdálkodnak, és évről-évre mondják, hogy ennél rosszabb már nem jöhet, aztán mégis, mondta el az Érd FM-nek Kávrán Tibor érdi gyümölcstermesztő.

A mostanra már „menetrendszerűvé” vált április eleji fagy idén is nagy kárt okozott a gyümölcsösökben. Nem nagyon érik a cseresznye, a sárgabarackból alig maradt kóstolónyi mennyiség. Talán csak az őszibarack esetén szerencsésebb a helyzet, de itt is csupán a várt termés töredékét lehet remélni – tette hozzá Kávrán.

barackeudrazse_210903

Mint elárulta, ő közel 6 hektáron termel őszibarackot, és ha egy normál évet nézünk, amikor nem jön közbe semmilyen természeti csapás, akkor hektáronként 15 tonnányi gyümölccsel tud számolni. Pillanatnyilag azonban úgy tűnik, hogy ennek mindössze a 25-30 százaléka várható.

A gyümölcstermesztés olyan, mint a kaszinó, vagyis kiszámíthatatlan – fogalmazott Kávrán Tibor. Az idei év arról szól, hogy a számlákat ki kell fizetni, illetve, ha nincs termés, akkor is el kell végezni az aktuális munkákat, fűnyírást, növényvédelmi teendőket. Ráadásul biztosítást sem nagyon tudnak kötni.

Holott a termesztők a tartalékaik végére értek az elmúlt évek fagykárai miatt, miközben a költségek jelentősen emelkedtek – mutatott rá. Sokan fel is hagynak a gyümölcstermesztéssel, a fiatalok pedig nem választják, a család nem veszi át, mert nincs bevétel, vagy bizonytalan.

A bizonytalanságból fakadóan így azt sem lehet megmondani, miként alakulnak az árak, de az érdi gazda szerint a tavalyinál alacsonyabb biztos nem lesz. Pedig még így sem a valós árért kínálják a gyümölcsöt, hiszen ha így lenne, akkor senki sem venné meg – vélekedik Kávrán Tibor.

Szerinte, ami a gyümölcsöt illeti, az emberek a lélektani határ környékén járnak. Ugyanis ez nem számít alapélelmiszernek, így bevásárlásnál egyre hátrébb sorolódik. Arról nem is beszélve, hogy az említett kilátások alapján ha akarnak se biztos, hogy tudnak majd gyümölcsöt vásárolni. Legalábbis ha valaki hazai áruban gondolkodik.

Fotó: ÉrdMost archív, Pexels

További cikkeink

További cikkeink

A Szociális Gondozó Központ Idősek Otthona pályázatot hirdet Közalkalmazotti jogviszony (Kjt.) keretében ügyviteli munkatárs
A Szociális Gondozó Központ Hajléktalanellátás Szervezeti Egysége pályázatot hirdet közalkalmazotti jogviszony (Kjt.) keretében segítő

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email