palanta_osztas_foter

Több ezer ingyen palántát kapkodtak szét az érdiek

palanta_osztas_foter

Több ezer ingyen palántát kapkodtak szét az érdiek

Az önkormányzat ősszel facsemetéket, gyümölcsfákat oszt majd ajándékba.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Kígyózó sor állt délután háromkor a főtéren, ugyanis hatalmas volt az érdeklődés az önkormányzat palántaosztása iránt. Nem is csoda, hiszen a hagyományos akció keretében idén is ingyenesen lehetett vinni három tetszőlegesen választott palántát. Eredetileg 1500 darabbal készültek a szervezők, de hamar kiderült, hogy a nagy érdeklődés miatt kevés lesz.

Így a délután folyamán két újabb szállítmány is érkezett, hogy ki tudják szolgálni az igényeket.

Egy idős asszony a Sólyom utcából buszozott a városközpontba, hogy hozzájusson a palántához, amelyből majd egészséges zöldségek kerülhetnek az asztalra. Elmondása szerint a korábbi években nem vett részt ebben az akcióban, de néhány napja olvasta az ÉrdMost.hu oldalon a hírt, így élt is a lehetősséggel.

„Van otthon egy kiskertem, ott még elférnek ezek, amiket kaptam. Paprikát, paradicsomot és zellert vittem. Azért is örülök ennek, mert a magok nem eredtek meg, amiket korábban ültettem, de ezek biztos jók lesznek. Jó ha van otthon egy kis házi zöldség, az ember kimegy a kertbe és leszedi, ez sokkal finomabb a boltinál” – lelkendezett a néni.

Egy másik hölgy arról áradozott, milyen jónak tartja a kezdeményezést, neki a mai árak mellett jól jön egy kis kiegészítés.  Úgy véli, ez is egy jó lehetőség, hogy az ember megtermelje magának otthon, amit tud. Szerinte azért is megéri palántát ültetni, mert amit otthon szed le, az biztos, hogy bio, mert nem tartalmaz mérget.

Az önkormányzati képviselők fáradhatatlanul osztották a palántákat, köztük Tetlák Örs alpolgármester is. Szerinte azért is fontos ez az akció, mert az önkormányzat szeretné, hogy Érden a lehető legnagyobb számban legyenek termőkertek.

„Továbbra is azt gondolom, hogy a kert az legyen igazi kert. És minél több érdi saját magának otthon termelje meg a zöldségeket és gyümölcsöket. Az emberek ne csak gyönyörködjenek a kertjükben, hanem gondozzák, hasznosítsák is azt”

– hangsúlyozta az alpolgármester.

Tetlák Örs hozzátette, minden évben nagy az érdeklődés a palánták iránt, idén talán egy kicsivel nagyobb is volt az eddigieknél, ezért az osztás közben újabb szállítmányok érkeztek. Előzetes regisztrációt nem kértek a lakosoktól, aki eljött, mind kapott palántát. A sláger a paradicsom és a paprika volt, de nagyon nagy érdeklődés mutatkozott a fűszernövények iránt.

Az önkormányzat nem áll le az ilyen és ehhez hasonló akciókkal, hiszen ősszel facsemetéket, gyümölcsfákat osztanak majd. Ezt tavasszal is szerették volna megtartani, de nem tudtak elegendő mennyiséget szerezni, így az év második felében biztosítják az ingyenes lehetőséget a lakosságnak – tudtuk meg a helyszínen az alpolgármestertől.

fotó: Balogh Alex, Gárdos Attila

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email