_ALX3653

Nem támogatta az érdi útépítés előkészítését a T. Mészáros-féle ellenzék

_ALX3653

Nem támogatta az érdi útépítés előkészítését a T. Mészáros-féle ellenzék

Ha épp nem veszekedtek a képviselők, akkor jól haladt a munka.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Főhajtással indult a csütörtöki érdi közgyűlés, melynek tagjai egyperces vigyázzállásban emlékeztek a 88 évesen elhunyt, legendás Nemeskéri Xéniára, akinek városunkkal kapcsolatos írásait, fotóit, dokumentumait a helytörténeti gyűjtemény őrzi.

Utána Wenczl Flóra és Béres Katalin a fenntarthatósági bizottság két új tagja esküt tett, majd ezt követően elkezdődött a közgyűlés. Tagjai eleinte meghökkentő módon, rendkívül békésen és szinte egyhangúan elfogadták valamennyi jelentést, beszámolót, módosító indítványt. Ezt követően a vita akkor mérgesedett el, amikor a képviselők elé került T. Mészáros két előterjesztése. Az egyikben azt szerette volna, hogy a Szita Károly fideszes kaposvári polgármester által  írt levelet az érdi képviselők is támogassák.

 

Szita azt javasolta, hogy az érdi közgyűlés fogadja el az országgyűlés alkotta határozatot az Ukrajnában egy éve zajló háborúval kapcsolatban. T. Mészáros másik előterjesztése újra felmelegítette a 2018-as országgyűlési kampányban tett kormánypárti ígéretet, miszerint 60 milliárd forintot kaphat útépítésre a város.

A Szita-levélhez a polgármester módosítót terjesztett be, azt kérve, hogy a pártpolitikai és ideológiai lózungokat húzzák ki a szövegből, mert azok szerinte nem méltók a témához, a békepárti ügyhöz,  a városhoz.

Ugyanakkor az országgyűlés főbb javaslatait a béke megteremtését illetően változatlanul hagyta. A fideszes Bács István a vita során felvetette, ha még egy fél mondatot kihúznak a polgármester által javasolt szövegből, ő nyitott a kompromisszumra.

Ám T. Mészáros és a többi fideszes képviselő leszavazta Bácsot, majd nemet mondott Csőzik indítványára, viszont a polgármesteri nyilatkozat a többség és a polgármester szavazatával átment a közgyűlésen.

Az útprogramról egy órán keresztül vitatkoztak a képviselők. A polgármestert támogató frakció tagjai felelevenítették, hogy a 2018 márciusában tett ígéretből soha nem lett semmi, pedig 2018 és 2019-ben még T. Mészáros vezette a várost. Idézték T. Mészáros 2018-ban tett állítását, miszerint a következő évi országos költségvetésben el fognak különíteni 12 milliárd forintot, majd a képviselők jelezték, hogy ebből sem lett semmi.

2020-ban Bősz Anett akkor még ellenzéki képviselőként a parlamentben javaslatot tett az érdi útprogram támogatására, de azt a kormánypárti képviselők leszavazták. 2021-ben Csőzik László Orbán Viktorhoz fordult segítségért levélben, de a 60 milliárddal kapcsolatos felvetésére nem kapott választ.

A T. Mészáros vezette ellenzéki képviselők közben azt hangsúlyozták, hogy ők ’18 és ’19-ben dolgoztak az útprogram előkészítésén, és megalkották a Késő Géza-tervet. A polgármester többször is felemelt egy A4-es oldalt, hangsúlyozva, ez a terv „sajtcetli” volt, elfért egy oldalon.

Végül a többség úgy döntött, felkéri Aradszki András országgyűlési képviselőt, hogy a következő hetekben készülő országos költségvetésbe illesszen be 3 milliárd forintos igényt az érdi útépítések számára, hogy elkezdődhessen a mellékutak aszfaltozása.

Arra kérdésre, hogy miért pont ezt az összeget kérik, a polgármester hangsúlyozta, ez az összeg szerepelt abban a 2018-as előterjesztésben is, amit még T. Mészáros András írt, azt állítva, hogy a szakértői becslések szerint ennyi pénzre van szükség az útépítési tervek elkészítéséhez és az engedélyek beszerzéséhez. A útépítés előkészítésére vonatkozó előterjesztést a T. Mészáros-féle helyi ellenzék nem szavazta meg.

Fotó: Balogh Alex

További cikkeink

További cikkeink

Az Érdi Kincses Óvoda és tagóvodái pályázatot hirdet köznevelési foglalkoztatotti jogviszony keretében óvodapedagógus munkakör/feladatkör

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email