nemeskerixenia4_230518

Meghalt Nemeskéri Xénia, Érd krónikása – 88 éves volt

nemeskerixenia4_230518

Meghalt Nemeskéri Xénia, Érd krónikása – 88 éves volt

Felbecsülhetetlen helytörténeti értéket képviselő iratait, fotóit, diáit a városnak adta.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Csőzik László polgármester így emlékezik meg róla a közösségi oldalán:

„Neve és városszeretete fogalom volt a tősgyökeres érdiek között. Hihetetlen mennyiségű eredeti dokumentumot és fotót gyűjtött össze, alapos helytörténeti kutatásokat végzett, alapító tagja, majd elnökhelyettese és titkára lett a Városszépítő és Honismereti Egyesületnek. Kiváló tanulmányokat írt Érdről, ő írta meg az érdi parcellázások teljes történetét, és besegített az Érdi krónikába is.”

„Fáradhatatlanul járta és fotózta végig az érdi kulturális eseményeket, fejlesztéseket: végigfotózta, amint Domonkos Béla szobrászművész elkészíti az Elhurcoltak emlékművét, Balázs Dénes szobrát, de ott volt a Főtér építésének és a Földrajzi Múzeum rekonstrukciójának minden állomásán is. Mikor beköltözött az idősotthonba, a könyvtárnak és a múzeumnak adta át iratait, fotóit, diáit, amelyek részben felbecsülhetetlen helytörténeti értékűek, részben világjáró utazásait dokumentálták. Kimagasló kulturális és közművelődési tevékenységéért 2018-ban megkapta a Csuka Zoltán Díjat.”

Nemeskéri Xénia Érddel kapcsolatos írásai, fotói a helytörténeti gyűjteményt gazdagítják. Az Érdi Újság 2018-ban készített vele egy hosszabb beszélgetést, ezt itt olvashatják.

Fotó: ÉrdMost archív

További cikkeink

További cikkeink

A Szociális Gondozó Központ Idősek Otthona pályázatot hirdet Közalkalmazotti jogviszony (Kjt.) keretében ügyviteli munkatárs
A Szociális Gondozó Központ Hajléktalanellátás Szervezeti Egysége pályázatot hirdet közalkalmazotti jogviszony (Kjt.) keretében segítő

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email