gorogibolya9_230516.jpg

Görög Ibolya: „12 év alatt 7 miniszterelnököm volt”

gorogibolya9_230516.jpg

Görög Ibolya: „12 év alatt 7 miniszterelnököm volt”

Imádták Érden a bölcs és vicces miniszterelnöki protokollfőnököt.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

„Nem az írott törvényeket kell betartani, hanem az íratlanokat” – ezzel a kínai mondással kezdte érdi előadását Görög Ibolya, aki 1987-től 1999-ig miniszterelnöki protokollfőnök volt. Mint mondta, 12 év alatt hét miniszterelnöke volt.

„A protokoll nagyon fontos rendezőelv, mert az egész világon egyforma, és ha ettől eltérnek, annak jelentése van. Ha két ország nagykövete nem fog egymással kezet, akkor az a két ország háborús viszonyban áll” – magyarázta Görög Ibolya.

A szakember szerint a protokoll egy dolog, a mindennapi viselkedéskultúra megint más. Persze, vannak szabályok, mire figyeljünk a tegezés-magázás, köszönés, bemutatkozás, kézfogás, sőt, kézcsók során. (Ha az urak  ráhajolnak a hölgy kezére, az a tisztelet jele, de ha meg is csókolják, az már petting.)

A viselkedéskultúra alapja a pozitív arckifejezés. „Nem kell big love – csak legyen szimpatikus. Az emberiség egyik fele nem azért él, hogy dajkálja a másikat. Az örökös panaszkodás nem éri meg, mert a világon senkit nem érdekel. Legfeljebb arra jó, hogy az orvosi rendelőben feltuningoljuk a másikat” – mondta a közönség nagy nevetése közben Ibolya.


Nemcsak az arckifejezésünk árulkodó, hanem az is, mennyire vagyunk ápoltak, férfiaknál pedig a borotválkozás ténye sokatmondó.

„A munkában vagy az ügyintézés során a tanult ember kerül előtérbe, nem pedig a illetve a férfi. A tanult ember szerepben egy férfinak minden reggel meg kell borotválkoznia” – figyelmeztetett Görög Ibolya.

„Ha arcszőrzete van, látszódjon, hogy ápolja. A műborosta nonverbális jel, azt sugallja, hogy az illetőnek olyan éjszakája volt, ami után nem volt ideje megborotválkozni. Ha ilyen férfit látok, keresem rajta az arany karláncot – mert a kettő szorosan összefügg -, és nem mondok neki hosszú szavakat.”

Görög Ibolya a hölgyeknek is adott tanácsot, hogyan érdemes öltözködnünk:

  • Az elegancia bentről kifele jön, nem azon múlik, milyen drága ruha van rajtunk, hanem azon, hogy tartjuk magunkat.
  • Azt kell felvenni, amit el akarok hitetni magamról: fehér köpeny, vérnyomásmérővel, az orvos. Vérnyomásmérő nélkül pék. Azaz a szerephez kell hitelesnek lenni. A piacra például nem megyek le kosztümben.
  • A szőke nő nem hajszín, hanem állapot.

Szó került a telefonálás etikettjéről is. „Én mindenkit visszahívok. Nem kell felvenni állandóan – ha este 10-kor lefekszik valaki, utána már ne vegye fel. Megjegyzem: ha valaki engem éjjel 11 után mer hívni, és én ezt reggel hatkor látom, akkor reggel hatkor hívom vissza.”

Sok jó tanácsot kapott a néző az élet számtalan olyan területéről, ahol fontos a viselkedés, a másikra való odafigyelés.

És hogy még mi fontos? A tolerancia, a belátás. Annak elfogadása, hogy változnak az idők, az emberek.

„Nem tudok mindenkit megnevelni. Hetente három előadást tartok, hintem a tant, de ha nem fogadja meg a tanácsaimat, nem mehetek oda orrba vágni. Azon morfondírozni, hogy bezzeg korábban nem így viselkedtek az emberek, csak keserűséget okoz. Ezt nem szabad! A mostaniakból kell kihozni azt, amit lehet. Legfeljebb kiröhögöd.”

Az előadás után Görög Ibolya a Szepes aulájában dedikálta a könyvét, majd kedvesen válaszolt az ÉrdMost kérdéseire.

„Aki közszereplő, annak azért kell ismernie a szabályokat, mert ha hibát vét, annak súlya van, akár az országára nézve is, amit képvisel. Egy újságírónak pedig azért kell törődnie ezzel, mert mintát ad. Ha ő leül nagyterpeszben, akkor nekem is lehet” – figyelmeztetett a szakember.

Protokollfőnökként nem az volt feladata, hogy a miniszterelnököt viselkedésre tanítsa. Hanem az, hogy a rendezvények körüli teendőket végezze, és a napi programjában segítse az ország első emberét.

„Akkor lehetett szólni, ha ő megkérdezte. Erre Antall József esetében volt csak példa. És ha már megkérdezte, akkor el is fogadta a véleményemet” – emlékezett Görög Ibolya.

Mint mondta, a Covid-járvány alapjaiban változtatta meg a megszokott társadalmi érintkezési formákat. Ugyanakkor sorra visszatérnek a régi szokások, talán a kézfogás kivételével.


Rákérdeztünk arra is, hogy mi manapság a helyzet a tegeződéssel és a magázódással, hiszen az előbbi egyre nagyobb teret hódít. Ibolya szerint az ember belső hangja mindig megsúgja, kivel tegeződhet és kivel nem.

Szerinte a tegezés szűk körnek szól, a magázás mindenkinek. Ha megkérik, hogy nézzen meg egy honlapot, és azt látja, hogy tegezve írták, el sem olvassa.

Görög Ibolya úgy látja: viselkedéskultúrára példamutatással és humorral lehet nevelni. „Az emberek két dologra kapják fel a fejüket: ha valaki káromkodik, vagy ha valaki humoros. Ez utóbbihoz pedig intelligencia kell.”

 

 

 

Fotó: Ádám Katalin

További cikkeink

További cikkeink

A Szociális Gondozó Központ Idősek Otthona pályázatot hirdet Közalkalmazotti jogviszony (Kjt.) keretében ügyviteli munkatárs
A Szociális Gondozó Központ Hajléktalanellátás Szervezeti Egysége pályázatot hirdet közalkalmazotti jogviszony (Kjt.) keretében segítő

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email