varjuPixabay3_230503

Madártámadásokra számíthatunk június közepéig

varjuPixabay3_230503

Madártámadásokra számíthatunk június közepéig

A zsúfolt utcákra kiszoruló varjak a fiókáikat védik az emberektől.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Lakott területen elsősorban a varjúfélék, különösen a dolmányos varjak április végétől induló, és akár június közepéig is tartó fiókareptetésekor számíthatunk a félelmet keltő  madártámadásokra – hívja fel a figyelmet a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME).

A szülők ilyenkor a fészket elhagyó, de még ügyetlen és gyakran nem teljesen röpképes, talajra kerülő fiókáikat védelmezik. Ennél a rövid ideig tartó, természetes és kiszámítható viselkedésnél jóval ijesztőbb és veszélyesebb eseteket okozhatnak a lakosság által otthon (illegálisan) felnevelt, majd elengedett varjúfélék. Ezek elsősorban szintén a vetési varjak fiókái – tudtuk meg Orbán Zoltántól, az MME szóvivőjétől.

Mint az ÉrdMostnak elmondta, ezek a támadások főleg Budapesten jellemzőek, ahol a parkokból kiszorulnak a varjak a belvárosi zsúfolt utcákra.  Európában alig él olyan madár, mely támadásával közvetlen sérülést okozhat. Gondot inkább a járulékos balesetveszély jelent, amikor a megijedő ember leesik a fáról, elbotlik, esetleg kiszalad az úttestre.

Támadó madarak esetében is hasonlóan kell eljárni, mint a nekünk rontó kutyáknál: ne fussunk el, forduljunk szembe az állattal, karunkat széttárva mutassuk magunkat sokkal nagyobbnak és félelmetesebbnek, és kiabáljunk rá az állatra.

Rámenősebb madarak esetén nyugodtan használjuk védekezésre a kezünk ügyében lévő kézitáskát, könnyű hátizsákot, kabátot, esernyőt, kalapot, és így hátráljunk el.

Ha elég bátrak vagyunk, sokat segíthetünk a kevésbé hősies embertársainkon azzal, ha a rossz helyre tévedt (középület bejáratánál vagy a járda mellett a földön üldögélő) varjúfiókát a látótávolságon belül lévő bokros, fás területre visszük.

Magyarországon leginkább a kis, szürke tollú fiókáival úszó bütyköshattyúpártól kell tartanunk, mert ha csónakkal vagy úszás közben óvatlanul megközelítjük a családot, az öregek a szárnyukkal és a csőrükkel fájdalmasan ütve támadhatnak. Ez a fürdőző gyerekek és a gyengébb fizikumú felnőttek számára komoly kockázatot jelenthet. Ezért a fiókáit vezetgető hattyúkat (vagy a fészküket) kerüljük el.

„Nyugat-Európában, ahol több a településeken a vizes élőhely, több támadás is előfordult, aminek kórházi kezelés lett a vége. Sajnos, amíg az emberek nyakra-főre etetik a hattyúkat, ezek a madarak az etetőhely közelében maradnak, a fiókáikat is ott vezetgetik” – jegyezte meg Orbán Zoltán.

Fotó: Pixabay

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email