orgonapixabay_230428.jpg

Áll a bál a szomszédok között az orgona miatt

orgonapixabay_230428.jpg

Áll a bál a szomszédok között az orgona miatt

Leggyakrabban a kerítés mellé ültetett növények miatt van konfliktus.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Az Érden Láttam Hallottam Facebook-csoportban szabadultak el az indulatok, amikor az egyik felhasználó segítséget kért a többiektől. Arra volt kíváncsi, van-e önkormányzati rendelet arra vonatkozóan, hogy a kerítéstől számítva milyen távolságra ültethetünk növényeket.

Tényleg van olyan jogszabály Érden, hogy a kerítéstől 70 cm-re nem lehet növény? A szomszédunk rendszeresen átnyúlkál és levágja az orgonámat

– írja a csoport egyik tagja elkeseredve.

Mivel Érd egy hatalmas kertváros, tele szomszédokkal, kerítéssel és zöld növényekkel, gyorsan elkezdődött a találgatás, hogy  mi a helyes eljárás az adott szituációban. Bizonyos értelemben még az indulatok is elszabadultak, kigyűjtöttünk néhány kommentet a legérdekesebbek közül:

Úgy tűnik sokaknak akad problémája a szomszéddal, de ez egy közösségben előfordul, minden csak megbeszélés kérdése.

Az alábbi komment szerint vannak olyanok is, akik az önbíráskodás eszközét sem mellőznék.

Megkerestük az ügyben dr. Barabás Emőkét, a Polgármesteri Hivatal Igazgatási és Hatósági Főosztályának vezetőjét. Mint mondta, jelenleg nincs érvényben önkormányzati szabályozás, mindössze az alábbi kormányrendelet az irányadó a kérdésben:

„Fás szárú növény az ingatlan azon részén és oly módon telepíthető, hogy az – figyelemmel az adott faj, fajta tulajdonságaira, növekedési jellemzőire, szakszerű kezelésére – az emberi életet és egészséget nem veszélyeztetheti, a biztonságos közlekedést nem akadályozhatja, valamint nem okozhat kárt a meglévő építményekben, létesítményekben, és nem akadályozhatja azok biztonságos működését.”

A szabályozás értelmezése tágabb határok között mozog. Egy biztos: a növények kerítéstől való távolságára nincs előírás, így ez vitának jogalapja nem lehet. A legcélravezetőbb az, ha a szomszédok egymás között békésen rendezik az ügyet, és olyan megoldás születik, ami mindkét félnek előnyös.

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email