svajci_farkas_eredeti

Érden is járt a svájci farkas, de nálunk a vadász tisztelte

svajci_farkas_eredeti

Érden is járt a svájci farkas, de nálunk a vadász tisztelte

Majdnem két héten keresztül kóborolt az Érd környéki erdőkben a nagyragadozó.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Napok óta a legfőbb beszédtéma a magyar médiában a Svájcból indult farkas története, amit a közel kétezer kilométeres vándorútja után végül Magyarországon lőttek le. Az ÉrdMost megkereste Mayer Józsefet, az Érd, Biatorbágy, Törökbálint, valamint Sóskút települések közigazgatási területén működő Iharos Vadásztársaság elnökét, hogy mondja el véleményét az ügyben.

Mint elárulta, a minap kilőtt farkas március közepén érkezett meg az Érd és Törökbálint közti erdős területekre. „Nagyjából két hétig tartózkodott nálunk, mielőtt továbbindult északnak. Szerintem elsősorban az autópályák akaszthatták meg, de talán erőt is akart gyűjteni. Mindenesetre amíg itt kószált, addig ketten is látták” – mondta a vadásztársaság elnöke.

Szürke farkas (forrás: Pexels)

Egy környékbeli tanya tulajdonosa a reggeli órákban pillantotta meg a távolban, majd aznap, ugyanott egy vadász is felfigyelt rá a távcsövén keresztül. „Sőt, a nagyragadozó körülbelül 20 méterre meg is közelítette a kollégámat, aki nem érzékelte, hogy a farkas félne tőle, vagy ellenséges lenne vele” – folytatta a vadásztársaság elnöke.

Mayer József hangsúlyozta, hogy az illetékes vadászati hatóság már a farkas érkezése előtt napokkal jelezte neki, hogy számítsanak rá, és óvatosan járjanak el, ha találkoznak a fokozottan védett ragadozóval.

A Svájcból indult farkas útvonala az Északi-középhegységig (forrás: Facebook/Gruppe Wolf Schweiz)

„Ahhoz képest, hogy mennyi mesterséges, ember építette akadályon kellett átvergődnie ennek az állatnak, csoda, hogy idáig eljutott. Ráadásul az útvonalát figyelembe véve talán alig néhány száz kilométer hiányzott csak ahhoz, hogy olyan területre érjen, ahol saját családot alapíthat. Hiszen a Bükkben, Aggtelek környékén már lehet tudni, hogy élnek farkasok. Vagy ha továbbhalad Szlovákia, Ukrajna, esetleg Románia felé, akkor szintén jó esélye lehetett volna erre” – magyarázta Mayer József.

A vadásztársaság elnöke úgy érzi, noha most még sok a kérdőjel az ügy kapcsán, a történtek meglehetősen rosszul érintik a vadásztársadalmat.

Fotó: Facebook/Gruppe Wolf Schweiz, Pexels

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email