matyuspetrik_230416.jpg

Nincs élet vers nélkül

matyuspetrik_230416.jpg

Nincs élet vers nélkül

Mikor válik egy költeményből vers, és létezhet-e a világ versek nélkül? Érdi költőkkel beszélgettünk.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Mátyus Attila és Petrik István új kötetét mutatták be április 15-én a Parkvárosi Közösségi Házban, zenés irodalmi műsor és beszélgetés keretében. Mindkét kötet a Poly-Art gondozásában jelent meg.

„Ez az eső kötetem. Bő húsz év terméséből válogattam, műfajukat tekintve nagyon vegyesek ezek a versek” – mondta el az ÉrdMostnak Mátyus Attila, akinek több irodalmi folyóiratban, antológiában is megjelentek már költeményei.

„Kipróbáltam magam rengeteg stílusban. Ha elindul a vers, saját maga határozza meg, hogy milyen formában akar megszületni.  A kötött versformától kezdve a szabadversig minden megtalálható ebben a kötetben” – tette hozzá az érdi költő, aki egy éve tagja a Poly-Artnak és a Temesi Éva Körnek.

Mivel ez egy költészet napi rendezvény volt, Attilát arról is kérdeztük, el tudná-e képzelni vers nélkül a világot.

„Nem. Vers nélkül ez egy nagyon-nagyon szegény világ lenne. Minden érző és gondolkodó embert meg tud érinteni valamilyen vers – ha nem is ugyanaz… Sőt, van olyan élethelyzet, amikor egy-egy költemény az életet jelenti egy ember számára” – tette hozzá.

Petrik Istvánnak ez már az ötödik kötete, a Poly-Arton belül pedig a második. István tíz éve tagja a Poly-Artnak, a Temesi Éva Körnek pedig megalakulása óta.

„Egyetlen év terméséből válogattam. Így is nagyon nehéz volt, mert körülbelül 1200 verset írtam tavaly. Ebből kellett negyvenet kiválasztani” – mondta a költő.

„Én sem kötöm magam egy adott formához. Én írom a verset, és a vers formál engem – ez egy oda-vissza kapcsolat. A vers, amikor megírják, még csak egy csíra. Amikor elolvassák, és megérint valamit a befogadóban, aki aztán újraolvassa és -gondolja, akkor válnak a leírt szavak verssé.”

„Hatalmas élmény így, az emberek között megjelenni, átélni, hogy a szavaim értő fülekre találnak. Ekkor válik teljesen verssé az, amit leírtam” – tette hozzá István.

Ahhoz, hogy a versek így hassanak, szükség volt arra a színvonalas műsorra is, amelyben közreműködtek a Temesi Éva Irodalmi Kör tagjai, valamint Horváth István, aki gitározott és énekelt.

Fotó: Ádám Katalin

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email