szabadsagter6BA_230414.jpg

Egész évben virágba borul majd a Szabadság tér

szabadsagter6BA_230414.jpg

Egész évben virágba borul majd a Szabadság tér

Tavaly a járdákat újították fel, most a növényeken lesz a hangsúly.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

„Határozottan sokkal jobb és szebb lett” – válaszolta kérdésünkre az a középkorú férfi, akit a Szabadság téren kérdeztünk arról, mi a véleménye a gyalogjárók felújításáról.

Tavaly nyár végén térkövezték le a régi járdákat, összesen 580 négyzetméteren. Emellett mintegy húsz facsemetét ültettek a téren, és felújították az öntözőrendszert is.

A munkálatok idén folytatódnak majd, tereprendezéssel, további faültetéssel és füvesítéssel – tudtuk meg László Ferenctől, a Polgármesteri Hivatal kommunikációs vezetőjétől.

A Szabadság tér nem kifejezetten pihenőpark, bár nagy zöldfelülettel rendelkezik. Az utak elválasztják egymástól a tér különböző részeit. A parkosított terület az erős forgalom miatt kevéssé alkalmas arra, hogy üldögéljünk, kikapcsolódjunk ezen a zöld szigeten. Viszont nagyon jólesik látni a gondozott rózsagruppokat, a szépen nyírt és öntözött füvet, illetve a múzeummal szemben álló, az elhurcoltaknak emléket állító szobrot.

Nemcsak az autós, hanem a gyalogos forgalom is számottevő errefelé, hiszen több közüzemi és egyéb szolgáltatónak van itt irodája, üzlete, és a közelben van a Kós iskola, a bíróság, az ügyészség és a rendőrkapitányság is.

A járókelők örülnek a széles járdának és az akadálymentesítésnek. A Felső utcai zebrán is könnyű átkelni azoknak, akik baba- vagy bevásárlókocsit tolva igyekeznek át a téren.

„A város egyik legfrekventáltabb közteréről van szó, ahol rengeteg érdi fordul meg, és akár a főtér folytatásának is tekinthetjük” – hangsúlyozta László Ferenc.

A felújítási munkálatokat az Érd Városgazda intézmény(korábban ÉKFI) végezte, a város, illetve a saját büdzséjéből.

„A Városgazda a városvezetéssel egyeztetve kidolgozott egy programot Érd parkjainak és játszótereinek megújítására. Ez alapján felállítottunk egy prioritási sorrendet, a Városgazda pedig folyamatosan dolgozik a zöldterületek megújításán. Ennek keretében történt meg a Szabadság tér rendbetétele is” – tette hozzá a kommunikációs vezető.

Ami a további munkálatokat illeti, ezeket az év utolsó harmadára ütemezték. „Évelő örökzöldeket fogunk ültetni. Évelő ágyásokat szeretnénk kialakítani, külön figyelve a klímaváltozás (azon belül is az aszály) esetleges következményeire. Szárazságtűrőbb, kevesebb öntözést igénylő fajtákat választunk. Arra figyelünk, hogy olyan növénytársításokat alakítsunk ki, amelyekben az év szinte minden időszakában lesznek virágzó növények” – zárta szavait László Ferenc.

 

 

Fotó: Balogh Alex

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email