IMG-2834

Így lesz csodakert a zsebkendőnyi őskáoszból

IMG-2834

Így lesz csodakert a zsebkendőnyi őskáoszból

Most ez olyan lesz, mint egy kitárulkozás: megmutatom, hogy néz ki a kertem.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

„Kislányom, lusta voltál ásni?! Gazokat nevelgetsz?!” – mondaná anyukám, ha látná a kertemet. Azért mutatom meg mégis mindenkinek, hogy a továbbiakban – közösségi okosságot is segítségül hívva – megmutassam folyamatában, hogy mit lehet belőle kihozni. Hátha másnak is kedve támad a ház körüli kapirgáláshoz.

És van még egy okom rá, hogy vállaljam a jelenlegi szégyenletes állapotot: így is, hogy ősz óta felé sem mentem, legalább négy kincset találok benne, anélkül, hogy a kisujjamat mozdítottam volna.

  1. Rukkolát, gigantikus méretben. Épp elindult fölfelé, hogy virágba boruljon. Most még levet lehet facsarni a leveleiből, olyan dúsak, aztán elkezdenek satnyulni, mert minden erejét a virágzásba, aztán a kis hüvelyekben nevelt magokba fordítja, azokból pedig nyár végére kisarjad az újabb generáció.

    Burjánzó rukkolabokrok
  2. Mángoldot, sötétlila és világoszöld fajtából is, akár egy főzelékre valót. És már látszik a következő generáció, hiszen nyáron hagytam fölmagzani, és ami a megszáradt szárvégekről szanaszét szóródott, abból mostanra rengeteg apró palánta nőtt ki, úgyhogy lesz bőven utánpótlás.

    Mángoldbokor rukkolával és gólyaorrokkal keretezve
  3. Zsenge csalánt, amelynek friss hajtásaiból legalább olyan finom főzeléket lehet főzni, mint a spenótból. Bevallom, még nem próbáltam, de elhiszem érdi mentoromnak, Terikének. Amit viszont nap mint nap készítek friss csalánból, az a tea, ami köztudottan tisztító, méregtelenítő, vérképző hatású.

    A csalánnak nálam mindig van helye
  4. Többféle fűszernövényt: lestyánt, rozmaringot, babért, friss menta és citromfű hajtásait, sőt, még koriandert is, amit kint felejtettem egy balkonládában, és áttelelt.

    A lestyán nyáron combközépig ér, télen nyomtalanul eltűnik, ilyenkor újra kihajt

Ha felástam volna a kertet ősszel, most rend lenne, de zöld növény nem. Igaz, nem ezért nem ástam föl, hanem a krónikus időhiány okán, viszont ha már így alakult, bizonyos megfigyeléseket is tettem. Például találtam úgynevezett indikátornövényeket, amelyek utalnak a talaj minőségére. Ilyen indikátornövény a nehézszagú gólyaorr is, amely igencsak otthon érzi magát nálunk, és annak a jele, hogy a talaj nitrogénben gazdag. Állandó vendég a kertemben a fehér libatop és a szőrös disznóparéj is, ezek szintén finnyás gyomnövények, és a termékeny talajokat kedvelik.

A nehézszagú gólyaorr hamarosan hozza a kis rózsaszín virágait

Most, hogy a nagy tavaszi pezsgés kihajtott a kertbe, rögvest bele is csaphattam a paradigmaváltásba, annak alapján, amit pár hete a Krisna-völgyben tanultam.

Egyébként nem igaz, hogy ősz óta ki sem dugtam az orromat a kertbe, hiszen pár hete, még a fagyok előtt lekotortam róla a rengeteg falevelet, és áttelepítettem a komposztálóba. Alatta porhanyós földet találtam, és egy pirinyó részen eldugdostam kis hagymákat. Már szépen ki is hajtottak, annak ellenére, hogy Micó cica, a fekete veszedelem rendszeresen közöttük kergette az itt-ott talált dióhéjakat. Ettől kicsit részegesek lettek a sorok, de sebaj, elvégre Micó is az ökoszisztéma része, ezért (ma még) nem ütöm agyon.

Ha Micó kicsit éberebben vigyázna a talajegyensúlyra, nem lenne olyan aktív nálunk a vakond

Kertem egy darabkáját pedig, ahol a fent felsoroltak helyett valami másnak szeretnék teret engedni, ma letakartam fóliával, és hagyom pár hétig, hogy az őskáoszt kezelésbe vegyék a talajban lakó élőlények. A regeneratív kertészetben – mint megtudtam – ugyanezt teszik a gazdálkodók, csak jóval korábban, mondjuk februárban, és persze nem ilyen szedett-vedett módon, hanem az alábbi szisztéma szerint.

Ősszel a betakarított termés helyére takarónövénynek szánt magokat szórnak, ezekből a tél végére 30-40 centi magas zöld növénytakaró lesz. Ezen végigmennek fűnyíróval, vagy egyszerűen letörik, és letakarják fóliával. (Takarófóliát kb 7-800 ft/nm áron lehet vásárolni a barkácsáruházakban, kertészeti boltokban. Én helyette találtam otthon valamit, ami erre a célra is megfelel.) 4-6 hét alatt a giliszták elvégzik a piszkos munkát, és elkészült a porhanyós, vetésre kész morzsalékos talaj.

Aki szeretne csatlakozni a nagy kísérlethez, kövesse a példámat, és ha megosztaná velem a tapasztalatait (erdmediacentrum@gmail.com), örülnék.

Fotó: Mihalicz Csilla

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email