rendvedelmi_jpg_gardosattila_1100x619

Diákokat menekítettek ki az Érd Arénából

rendvedelmi_jpg_gardosattila_1100x619

Diákokat menekítettek ki az Érd Arénából

Szerencsére nem éles helyzet, hanem rendvédelmi gyakorlat volt.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

„Minden szórakozóhelyen történhetnek váratlan események. És ha ez bekövetkezik, nem szabad pánikba esni, hanem higgadtan el kell hagyni az épületet” – hangsúlyozta az ÉrdFM 101.3-nak Rózsa Gábor, az Érdi Katasztrófavédelmi Kirendeltség vezetője.

Több mint tizenkét éve, hogy egy fővárosi szórakozóhelyen meghalt két lány és egy fiatal nő, tizennégyen pedig megsérültek, amikor egy rémhír hatására a több ezer bent tartózkodó egyszerre akart kimenekülni az épületből. Az áldozatok 17-24 év közöttiek voltak.

A szórakozóhely szabálytalanul működött. A kiürítést biztonságosan körülbelül 1500 fővel lehetett volna végrehajtani, de dupla annyian voltak bent – és megtörtént a tragédia.

Hogy ilyen ne fordulhasson többé elő, szigorították a jogszabályokat, de ez önmagában még nem elég, a fiataloknak is tudniuk kell, hogy éles helyzetben hogyan reagáljanak, miért vezethet tragédiához a tülekedés, a pánik.

Érden évek óta rendez mentési gyakorlatot az iskolásoknak a Katasztrófavédelem. Ennek helyszíne az Érd Aréna, ahol kísérőprogramokkal, vetélkedőkkel is várták a gyerekeket hétfő délelőtt. Mintegy 1300 diák vett részt a programban, az általános és középiskolákból.

A rendezvényen Csőzik László polgármester is megjelent, és köszöntötte a résztvevőket.

„Kezdetben kiürítési gyakorlatnak neveztük ezt az eseményt, ami aztán rendvédelmi nappá nőtte ki magát. Megtanítjuk a gyerekeket, hogy kell nyugodtan, higgadtan elhagyni egy létesítményt. Így fel tudják ismerni azokat a jelzéseket, amelyek segítik őket a tájékozódásban, és megtanulják beazonosítani azokat a kilépési pontokat, ahol biztonságosan elhagyhatják az épületeket.”

„Másodlagos célunk, hogy a gyerekekkel megismertessük a rendvédelmi hivatásokat, és megmutassuk, hogy ezek mennyire sokszínűek. Így nem csak a háttérben tevékenykedő, megelőző funkcióval bíró területeket is megismerik” – jegyezte meg Rózsa Gábor.

Idén először vetélkedővel is színesítették a programot. A vetélkedőt kutyás kereső bemutató követte, majd a rendőrséggel közösen balesetvédelmi gyakorlatot mutattak be. És természetesen nem maradt el az Aréna kiürítése sem.

 

 

Fotók: Gárdos Attila

További cikkeink

További cikkeink

Az Érdi Kincses ÓvodaKutyavári Tagóvodája pályázatot hirdet köznevelési foglalkoztatotti jogviszony keretében pedagógiai asszisztens munkakör/feladatkör

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email