felirat_kereszt_bognermariamargit

Tisztaságra méltó: rendbe tették Bogner Mária Margit sírhelyét – videó

felirat_kereszt_bognermariamargit

Tisztaságra méltó: rendbe tették Bogner Mária Margit sírhelyét – videó

Óvárosi civilek tisztították meg a nővér eredeti sírjának környezetét.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Düledező, mohos kőlépcsők vezetnek egy feszülethez Érd-Óvárosban, néhány lépésnyire II. Lajos oroszlános emlékművétől. A keresztet gaz és elszáradt futónövények szegélyezik. A látvány alapján kevesen gondolnák, hogy eredetileg itt nyugodott a vizitációs rend első magyar nővére, a tiszteletreméltó Bogner Mária Margit , akit rendíthetetlen hitéről és a nevéhez köthető csodálatos gyógyulásokról ismer az utókor.

A méltatlan helyzet az óvárosi lakosoknak sem tetszett: két helyi civil szervezet – az Érd-Óváros Értékőr Civil Társaság és az Érdi Német Kultúr Egyesület – összefogott, hogy február 25-én, szombaton rendbe tegyék a vizitációs nővér első sírhelyének környékét. A kis csapat reggel tíz órára, kapákkal, szemeteszsákokkal, a lépcsők kidúcolására is alkalmas szerszámokkal felszerelkezve jelent meg a helyszínen.

A sírhoz vezető lépcsőt a harmincas években építették, az idő és a víz munkája azóta sajnos tönkretette. Így most ezt próbáljuk helyreállítani, a későbbiekben pedig padokat is telepítenénk a feszület köré – mondta az Érd Most-nak Kotroczóné Klopfer Teréz, az Érdi Német Kultúr Egyesület elnöke.

Hozzátette, a két egyesület saját költségen vágott neki a tereprendezéshez, ám bíznak benne, hogy idővel az érdi önkormányzat is támogatja őket a hasonló városszépítő munkákban. Mint megtudtuk, a helyi civilek hamarosan a Kálvária kápolna környezetét is megszépítenék.

A munkára készülő csapathoz csatlakozott a „játszós ruhában” érkező érdi polgármester, Csőzik László is. Bár a polgármester szintén részt vett a gazolásban, az érdi Városgazda intézmény ennél nagyobb segítséget nyújt a civileknek, hiszen a munka végén összeszedik a szemetet és ledarálják az összegyűlt ágakat. Beindulni látszik az élet Óvárosban– mondta lapunknak Csőzik – hiszen volt főépítészünk, Rumi Imre éppen a (feszülettől méterekre található) gazdatiszti ház felújítási-kiviteli terveit készíti, hogy az épület az utolsó pillanatban megmenthető legyen az enyészettől. A tervek között pedig szerepel a házhoz vezető út felújítása is.

Csőzik nagyon fontosnak nevezte, hogy minél többen ismerjék meg Bogner Mária Margit nővér történetét, aki szeretettel nevelte-tanította az érdi gyerekeket, állandó fizikai fájdalmai ellenére pedig istenhite töretlen maradt, sőt, egyre csak növekedett.

Ki volt a tiszteletreméltó nővér?

Bogner Mária Margit életútjáról és közbenjárásának tulajdonított gyógyulásokról már korábban is beszámoltunk. A vizitációs nővér a Torontál megyei Melencén született 1905. december 15-én, a keresztségben az Etelka Mária Anna nevet kapta. Már első szentáldozása után súlyosan megbetegedett, melyet a megpróbáltatások ellenére derűvel viselt. Tíz hónapos ágyhoz kötöttség után egyik lába megrövidült és megmerevedett.

Nagybecskereken polgári iskolát és kereskedelmi tanfolyamot végzett, 1919-től adminisztrátorként dolgozott. Lelki élete bérmálkozása (1923) után mélyült el a jezsuita Csávossy Elemér vezetésével. Imaapostolságot vállalt, a Mária Kongregáció tagja lett, napi áldozó volt.

Bár a karmelita rend vonzotta, egészségi állapota miatt – többszöri próbálkozása ellenére – annak nem lehetett tagja. 1927-ben a thurnfeldi vizitációs nővérek zárdájának lett lakója, 1928 áprilisában öltözött be. Még ez év nyarán öt társával elindult Érdre, az első magyarországi vizitációs zárda alapítására, ahol később gyorsírást és francia nyelvet oktatott az óvárosi gyerekeknek. 1929. május 16-án ideiglenes; pontosan három esztendővel később örök fogadalmat tett. Pár nappal később magas lázzal betegszobába került. Csaknem egy éves, türelemmel viselt szenvedés után 1933. május 13-án hunyt el.

Kiút a kómából

Halála számos „közbenjárást”, vagyis ima általi gyógyulást kötöttek Bognár Mária Margit nevéhez, különösen miután maradványait az óvárosi Szent Mihály templom mellett temették el újra –a templom falait egy időben 50-60 hálaadó tábla díszítette.

Az imának tulajdonított gyógyulások talán legdöbbenetesebb példája egy varsói lány, Maria Januszewicz esete volt. Mint  a Magyar Kurír írja, Maria tízéves korában, 2000-ben egy baleset következtében súlyos agysérülést szenvedett. Kómába esett, és orvosai már lemondtak róla – ám magához tért, és teljesen felépült, miután a lengyel és a budakeszi magyar vizitációs nővérek együtt imádkoztak érte, Bogner közbenjárását kérve. 2012-ben XVI. Benedek pápa a „tiszteletreméltó” címet adományozta Bogner Mária Magdolnának; mivel a varsói lány esetét a Vatikánban is csodálatos gyógyulásnak tekintik, a vizitációs nővér alakját hamarosan boldoggá is avathatják, ami az utolsó előtti lépcsőfok a szentté avatási folyamatban. (Cikkem korábbi verziójában többször is Bogner Mária Magdonát írtam, Bogner Mária Margit helyett. A tévedésért elnézést kérek – K. T)

Videó, fotó: Jeney Gergő

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email