koszoruzas_tma_ok

Szivárványos hazaárulókról beszélt T. Mészáros a kommunizmus áldozataira emlékezve – videó

koszoruzas_tma_ok

Szivárványos hazaárulókról beszélt T. Mészáros a kommunizmus áldozataira emlékezve – videó

Az ünnepi hangulatba belefért az ellenzék gyalázása is.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Szűk körben, koszorúk és főhajtás mellett tisztelgett a kommunizmus áldozatainak emlékműve előtt Aradszki András, Érd Fidesz-KDNP-s országgyűlési képviselője, és T. Mészáros András korábbi polgármester. A hideg, szeles szombati napon történő megemlékezést kisebb nyelvbotlások és annál erőteljesebb aktuálpolitikai kiszólások színesítették.

A megemlékezést Eőry Zsolt, Aradszki személyi titkára nyitotta meg, emlékeztetve rá, hogy a 2001-től megtartott ünnepnappal Kovács Béla, egykori kisgazda pártfőtitkár előtt tisztelegnek, akit – mivel sosem támogatta a kommunisták totalitárius törekvéseit – 1947. február 25. a Szovjetunióba, a Gulágra hurcolták a szojvet hatóságok; Kovács csak 1956 áprilisában térhetett haza családjához.

Ezután maga Aradszki tartott beszédet: mint fogalmazott, a zűrzavar, a hamisítás öt évtizede után végre méltó módon lehet megemlékezni a kommunizmus áldozatairól, bár korábban még az emléküket is el akarták törölni. A képviselő felidézte, hogy 1945 után közel 700 ezer magyart vittek málenkij robotra („kicsi munka”) a Szovjetunióba, az elhurcoltak fele pedig sohasem térhetett haza. Érdről és környékéről 4500 férfit tereltek a végeláthatatlan vagonokra, köztük a tavaly nyáron elhunyt Kaposvári Kálmánt is, aki hét évet töltött a Gulágon, de ahogy Aradszki András hangsúlyozta – ezalatt sem veszítette el hitét és magyarságát.

A fideszes képviselő szerint az áldozatok bűne mindössze az volt, hogy néhány hold földdel többet birtokoltak a megengedettnél, vagy ragaszkodtak hitéleti és politikai megyőződésükhöz. Hozzátette: míg a fasisztáknak felelniük kellett bűneikért, a kommunistákat sosem kérték számon, bár a Sztálin, Rákosi, Mao-Cetung, Ceaușescu vagy Kim Ir Szen által vezetett diktatúrák világszerte legalább 100 millió ember halálát okozták.

Aradszki – aki véletlenül egyszer„kedves kommunistáknak” nevezte hallgatóságát, nagy derültséget keltve – ezután rátért az aktuálpolitikai párhuzamokra: bár a béke nagy kincs, a marxisták mindig háborúpártiak voltak, a mostani neomarxista Európa országai sem vágynak a békére. A bolsevista eszmék pedig felvetik egy újabb világháború veszélyét is. A képviselő úgy látja, hogy Magyarország és más keresztény országok mellett csak a Vatikán szeretne megnyugvást, ezért is várja nagy reményekkel Ferenc pápa magyarországi látogatását.

A politikai hangolást magasabb fordulatszámra emelte beszédében T. Mészáros András, az érdi Fidesz-frakció vezetője, akit annak ellenére konferáltak fel polgármesterként, hogy 2019 óta nem ő tölti be ezt a posztot. T. Mészáros az 56-os forradalom utáni vörösterror több száz áldozatára és a mintegy 200 ezer disszidensre is kitért. Mint mondta, bármilyen nehéz is emlékeztetni a kommunista bűnösök által okozott szenvedésekre, ez kötelességünk – és rá kell mutatni a felelősökre, akik négy évtizeden át fegyverekkel és hazugságokkal uralták az országot.

Mészáros úgy látja, a kommunista ideológiák követői ma is köztünk élnek, és hol saját népükre lövetnének, mint 2006-ban tették, hol pedig véres háborúba sodornák Magyarországot. Nekünk ellenzékből is a legalja jutott. Akik egykor vörösek voltak, mára a szivárvány összes színét magukra öltötték, azt gondolván, hogy így elrejtőzhetnek – összegzett a frakcióvezető, aki ünnepi beszéde végén azt is megjegyezte, ezek a képviselők valójában egyetlen ideológiát ismernek: a hazaárulásét.

A megemlékezés során Szigeti Eszter előadóművész Babits Mihály és Juhász Gyula verseit szavalta, énekelte el. Az ünnepség koszorúzással zárult, Aradszki mellett az érdi Fidesz-frakció, a helyi KDNP és a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége helyzete el koszorúit.

Fotó, videó: Jeney Gergő

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email