forint_mti_jpg

Mit érdemes kezdeni a helyi adóval? Hát befizetni, de ízibe!

forint_mti_jpg

Mit érdemes kezdeni a helyi adóval? Hát befizetni, de ízibe!

Nem titok, miből lesz a szép kövér aszfalt az érdi utcákon - az adónkból!

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Az adófizetés valahogy egy kategóriába tartozik az időjárással: okos ember nem pazarol energiát az ellene való berzenkedésre, mert minek. Befolyásolni, elodázni úgysem lehet, ha jönni akar, hát jön, mint a fagyos szentek, csak még biztosabban, mert az adófizetésre még a klímaváltozás sem hat.

Ettől függetlenül a magyar ember azért berzenkedik, merthogy a sarc az olyan labanc dolog, hátha ki lehet játszani jó kurucosan. Persze nem lehet, pláne, mióta a behajtást átvette a NAV – az meg ugye egy kategóriában van az ördöggel – nem jó vele packázni. Na de szidni azért nyugodt szívvel lehet, hát nem? Legalább!

Mert mi az, hogy valami az enyém, mégis évről évre adózni kell utána – ilyen például az építmény- illetve a telekadó. Pedig hát mi igazán „az enyém” – a bőrömön kívül?! Ez itt a Kárpát-medence, és nem az ezer sziget országa, a házunkat, telkünket út köti össze másokéval, közvilágítás sugároz le rá, ne adj’Isten még kátyú is fölütheti rajta a fejét, és azt valamiből intézni kell.

Különös módon a helyi adókat nehezebben nyeli le a köznép, holott épp fordítva kellene lennie. Mégiscsak jobban látszik, hogy valami az orrunk előtt épül-szépül – aszfaltozódik! – belőle, míg a nagy központi kútba bedobált adóforintokat hang nélkül nyeli el a mélység. Na de, hogy még a „mieink” is lehúznak egy bőrt… teringettét! – gondolják sokan.

Holott az építményadó behajtásától történetesen el sem tekinthetne az önkormányzat. Míg az iparűzési adót elengedhetné (igaz, akkor végképp kiürülne a kassza), minden olyan ingatlan, – akár lakás célú, akár nem –, ami az önkormányzat illetékességi területe alá esik, adóköteles. A mérték lehet változó, de nem lehet több négyzetméterenként 1100 Ft-nál. Megfizetésére pedig az kötelezhető, aki a naptári év első napján az ingatlan tulajdonosa. Könnyítésképpen az érdi önkormányzat például negyedévente szedi be az építmény- illetve telekadót, az első részletek befizetésének határideje: március 15.

Ne lepődjön meg, aki idén az utolsó pillanatban kapja meg az értesítőt és a csekkeket. Ennek az az oka, hogy a központi rendszer – az Államkincstár által üzemeltetett adóprogram (ASP, amelyhez Érd 2019 áprilisában csatlakozott) – működése akadozik. Az érdi önkormányzat azt a központi tájékoztatást kapta, hogy „a szakemberek dolgoznak a hibák kijavításán, ám a lakosság kiértesítésében csúszásokkal kell számolni”. Épp ezért annak, aki késve kapja meg a csekkeket, a városháza nem számol fel késedelmi pótlékot.

Az e-adminisztráció korában persze nem kell sárga csekkekre várni, fizethetünk ügyfélkapus azonosítással is. A központi adóprogramban (ami legegyszerűbben az ado.erd.hu oldalon keresztül érhető el), lekérdezhető az adó pontos összege.

Aki pedig a banki átutalást választja, ne felejtse el beírni a megjegyzés kockába az adóazonosítóját!

Mint minden szabály, az építményadó megfizetése alól is van kivétel – pontosabban helyi mentesség. Ez olyan gesztus, mellyel a legnehezebb körülmények közt élő réteg, a nyugdíjasok helyzetét szeretné megkönnyíteni a város. Csőzik László polgármester javaslatára januárban az érdi közgyűlés megszavazta, hogy a nyugdíjasok döntő többségének idén már nem kell építményadót fizetnie.

Erről az önkormányzat adóosztályán, a +36 23 522 348-as számon, vagy az ado@erd.hu címen kérhetnek tájékoztatást az érintettek.

Mindenki más számára a különböző adónemek befizetésének határidőit és számlaszámait az alábbi táblázat foglalja össze.

Fotó: Pixabay

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email