kopor1_230209

Megy a gőzös Kárpátaljára

kopor1_230209

Megy a gőzös Kárpátaljára

Vonatok és állomások - kalandok Kárpátaljától Budapestig címmel jelent meg Kopor Tihamér új könyve, amit a könyvtárban mutattak be szerda délután.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Hetedik könyve megjelenésének apropóján beszélgetett a felnőttkönyvtárban Gárdos Attila kollégánk Kopor Tihamérral, akit az érdiek nemcsak irodalmi tevékenysége okán ismernek, hanem azért is, mert ő volt Érdliget önkormányzati képviselője 2010. és 2019. között.

„Ez a kötet, ha műfaját tekintjük, besorolhatatlan. Önéletrajzi elemek sokaságát tartamazza, és van egy koncepció, melynek mentén a történeteket felfűzöm – ez a vasút. De nem vasutaskönyv, hanem olyan sorozat, amely hol kacagtató, hol tragikus történetekből áll, amelyeket vagy megéltem, vagy hallottam” – mondta az ÉrdMostnak az író.

Ahogy a vasútvonalak behálózzák az országot, úgy ez a könyv is több helyszínen játszódik, Kárpátaljától Budapestig. Tihamér ugyanis Nagyberegen született, ezért olyan kárpátaljai történelmi eseményeket is felelevenít írásaiban, amelyek valamilyen módon kapcsolódnak a vonatokhoz.

„Sosem voltam vasutas, de nagyon szerettem a vonatokat. A kertünk végében ment el a kisvasút, ami rendszeresen lelassított, mielőtt beért volna az állomásra. Ilyenkor Béla barátommal felkapaszkodtunk rá, és bevonatoztunk mi is.”

„Voltam persze azóta hosszabb utakon, de az igazi, nagy út, amit egyszer talán megvalósítok, még hátravan: szeretnék végigmenni a transzszibériai expresszel” – tette hozzá Tihamér, aki kérdésünkre elmondta azt is: a visszaemlékezés-füzérnek nem szerves témája a mostani háború, de Kárpátalja történelme át- és átszövi ezeket az életmeséket.

Aki szeretné megvásárolni Kopor Tihamér hetedik kötetét, megtalálja a Bíró András könyvesboltban, és kikölcsönözhető a városi könyvtárban is.

Fotó: Ádám Katalin

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email