hajlektalan4_221202

Mínusz 25 fokot mértek a Bükkben, még hidegebb időt várnak

hajlektalan4_221202

Mínusz 25 fokot mértek a Bükkben, még hidegebb időt várnak

Farkasordító hideg volt ma hajnalban, de Érden szerencsére senkinek sem kell az utcán töltenie az éjszakát.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Mínusz 25 fokot mértek szerda reggel a Bükkben, és az előrejelzések szerint ugyanott csütörtök, péntek reggel még ennél hidegebb, mínusz 30 fok is elképzelhető. Szerencsére Érden nincs ennyire extrém időjárás. Városunkban az éjjeli menedékhelyen négy, a férfi és a női átmeneti szálláson pedig  öt szabad hely várja azokat, akiknek nincs hol éjszakázniuk.

„A nagyobb február eleji hidegek beálltával két embert sikerült az utcáról behoznunk a szállóra” – válaszolta az ÉrdMost kérdésére Stehlik Krisztián, a Hajléktalanokat Ellátó Központ tagintézmény-vezetője.

Érd a hajléktalanellátás szempontjából speciális helyzetben van: városunkban nagyon kevesen élnek az utcán, viszont többen is fűtetlen, komfort nélküli, lakhatásra nem alkalmas épületekben húzzák meg magukat. Közülük mintegy huszonöten ügyfelei a hajléktalanellátásnak, másokról pedig a családsegítők gondoskodnak.

hajlektalan2

A hajléktalanellátás égisze alatt működő utcai szociális munkások tartós élelmiszert, ruhaneműt, takarókat visznek ki nekik, és persze beköltözhetnek a szállóra, erre azonban kötelezni senkit sem lehet. A fűtést általában a környéken található gallyakkal, fahulladékkal oldják meg, az ezzel kapcsolatos veszélyekre az utcai szociális munkások rendszeresen felhívják ügyfeleik figyelmét.

„Nagyon fontos, hogy a lakosság is jelezzen, ha veszélyben lévő, rossz körülmények között élő emberrel találkozik. Mi már tudjuk, mi a teendő, de ahhoz, hogy cselekedjünk, először is értesülnünk kell a problémáról. A jelzés tehát nekünk és a hajléktalannak is a legnagyobb segítség” – magyarázta Stehlik Krisztián.

Elérhetőségek: 
06-23-363-767
(0-24): 06-20-319-6559 
hajlektalanszallo@szocgond.hu
utca@szocgond.hu

Bélyegkép
Éjjeli menedék (archív)

„Amikor nagyon hideg van, vagy esik az eső, valamilyen fedél alá húzódnak azok is, akik az utcán élnek, de nem szeretnének bejönni a szállóra. Ismerjük ezeket a helyeket, így itt is felkeressük és támogatjuk a hajléktalanokat” – jegyezte meg Stehlik Krisztián.

„Korábban, mikor hidegebbek voltak a telek, már november-decemberben telt házunk volt, de az elmúlt esztendőkben azt tapasztaljuk, hogy inkább a késő téli, kora tavaszi fagyok idején telik meg a szálló, tehát nekünk is ezekre az időszakokra kell fókuszálnunk” – hangsúlyozta.

A szálló vezetője a jövőre nézvést nem derűlátó: a jelenlegi gazdasági helyzet miatt várhatóan nő azoknak a száma, akik nem tudják fizetni a fűtést, az albérletet. Szerinte vannak, akik elhagyják Érdet, vidékre vándorolnak, albérleteket mondanak fel, és nem találnak másikat, így az utcára kerülnek.

Ami pozitívum az érdi hajléktalanellátásban, hogy várhatóan még az idén megvalósíthatnakegy új szolgáltatást, a hajléktalanok otthonát. Erre azért van szükség, mert az érdi lakhatási gondokkal küzdők életkora általában bőven 60 év felett van. Számukra ez az élethossziglani gondozást nyújtó otthon megoldást jelenthetne, hiszen az átmeneti szállóról két év után távozniuk kell (erről korábban itt írt az ÉrdMost).

A női szálló konyha-nappalija (archív)

 

 

Fotók: Ádám Katalin

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email