csozikLantos2_230201

Érdi javaslatok tehetik könnyebbé a települések életét

csozikLantos2_230201

Érdi javaslatok tehetik könnyebbé a települések életét

A többi között a szociális tűzifaprogram kiterjesztését kérte a kormánytól Csőzik László.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Energiaügyi egyeztetésre hívta kedden az új miniszter, Lantos Csaba az önkormányzati szövetségek vezetőit.

Mint arról közösségi oldalán beszámolt, a megbeszélésen Gémesi György elnökkel, Gödöllő polgármesterével együtt képviselte a Magyar Önkormányzatok Szövetségét.

A miniszter által kezdeményezett megbeszélésen jelen volt még Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere, Szita Károly, a  Megyei Jogú Városok Szövetségének elnöke, valamint Schmidt Jenő, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének elnöke.

Érd polgármestere több javaslatot is tett. Ezek egyike az volt, hogy hosszabbítsák meg a családoknak járó otthonfelújítási támogatást,  kizárólag energiahatékonysági beruházásokra, és fordítsanak több pénzt a nyílászáró- és kazáncsere-támogatásra.

Az Otthon Melege Program december 31-én lejárt – ez jó volna folytatni. Sajnos, ezeket a programokat a legrosszabb körülmények között élők általában nem veszik igénybe – nem ismerik a jogszabályokat, az ügyintézés menetét -, segítséget kellene biztosítani számukra, az önkormányzatok által működtetett szociális rendszereken keresztül.

Nagyon sokan fűtenek fával; a környezetszennyező tüzelés miatt sokszor katasztrofális a levegő minősége, ezért a polgármester javasolta, hogy az 5000 főnél nagyobb lélekszámú településeken is biztosítsa a kormány a szociális tűzifa-támogatást.

Felvetette továbbá, hogy kaphassanak egyedi kivételt az önkormányzatok a napenergia-betáplálási tilalom alól. Ez Érdnek kulcsfontosságú, hiszen két napelempark telepítése is folyamatban van a városban.

Kezdeményezte, hogy ne kelljen engedélyt kérni a kormánytól hitelfelvételre, ha azt energiamegtakarítási céllal, fejlesztésre, beruházásra szeretné felvenni az önkormányzat, és segítse az állam a településeket visszatérítendő támogatásokkal abban, hogy a gázról le tudjanak válni.

„A találkozó konstruktív volt, nyitottságot tapasztalhattunk mind Miniszter úr és államtitkárai, mind az MVM jelenlévő új vezetése részéről. Folytatjuk” – zárta posztját a városvezető.

Fotó: Csőzik László közösségi oldala

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email