kozgyulesTMA_230126.jpg

Csökken a 65 év feletti nyugdíjasok építményadója

kozgyulesTMA_230126.jpg

Csökken a 65 év feletti nyugdíjasok építményadója

Ellopta a show-t a volt érdi polgármester.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

A tavalyi év sokkal eseménydúsabb volt az Ifjúsági Önkormányzat életében, mint az azt megelőző covidos esztendők, így szinte a teljes tízmillió forintos keretet ki tudták használni a diákok. A közgyűlés elfogadta Csák Bálint diákpolgármester pénzügyi beszámolóját, csakúgy, mint a 2022-es évre vonatkozó képviselői tájékoztatókat (utóbbiak az ÉrdMoston, illetve az Érdi Újságban is megjelennek majd, ahogy a korábbi esztendőkben is).

Utána a képviselők megszavaztak a helyi adórendelet módosítását. Eszerint azon 65 év feletti nyugdíjasok, akiknek a havi nettó jövedelme nem haladja meg a 195.000 forintot, kérelemre mentesítjük az építményadó befizetése alól. Ez jelentős változás, mivel mostanáig ez az összeghatár 142 ezer forint volt.

A kétszemélyes háztartások esetében, azon 65 év felettieknél, akiknek a havi nettó jövedelme nem haladja meg az egy főre jutó 185.000 forintot, kérelemre szintén elengedik az építményadót. Itt a pozitív változás 71 ezer forint.

A rokkant vagy fogyatékos családtagjaikat gondozók idén januártól olyan elbírálás alá esnek, mint azon kétszemélyes háztartásban élő nyugdíjasok, akiknél az egy főre jutó nettó jövedelem nem haladja meg a 185.000 forintot. Ezen a téren a legnagyobb a változás, a korábbi összeghatár ugyanis 85.500 forint volt.

Fotó: Pixabay

T. Mészáros András (Fidesz-KDNP) benyújtott egy módosító javaslatot a helyi adórendelet módosításához. Ennek értelmében a 65 éven felüliek mentesülnének az építményadó megfizetése alól, ahogy azok is akik rokkantsági ellátásban vagy fogyatékossági támogatásban részesülnek. Ezt a javaslatot hosszas vita után elutasította a testület, mivel életkorral indokolni az adómentességet nem jogszerű.

T. Mészáros András emlékeztette a polgármestert arra, hogy választási ígéreteiben a 65 év felettiek adómentessége is szerepelt, és ha ezt most Csőzik László nem teljesíti, akkor „csalással nyert”. Mint T. Mészáros szavaiból kiderült, főleg e „csalás” leleplezéséért nyújtották be módosító javaslatukat,  de azért a 65 év felettiek jólétét is fontosnak tartják…

Csőzik László elmondta: igyekeznek könnyíteni az idősek terhein, és a nyugdíjasok mintegy 80 százaléka mentesülhet így az építményadó megfizetése alól. Jelen helyzetében minden nyugdíjasnak nem tudja biztosítani az adó elengedését a város. Természetesen mindenki kérhet méltányos elbírálást, részletfizetést, ez a lehetőség nyitva áll azok előtt, akiknek nehézséget jelent az adó megfizetése.

Eközben úgy tűnt, a volt polgármester felpaprikázta magát, mert egyre indulatosabban üzengetett az utódjának. Hosszasan fejtegette, amíg ő volt a városvezető, milyen fejlesztések történtek Érden. Hangsúlyozta, ő soha nem volt korrupt.

„Amióta te vagy a polgármester, csak hazugságok folynak. Azért jársz ide, hogy megszegjétek a törvényt, hazudozzatok össze-vissza” – szegezte Csőzik Lászlónak a szavait.  Majd váltott és immár Tetlák Örsöt és a Szövetség Érdért frakciót ostorozta. Utóbbi politikust például azzal vádolta, azért jár a közgyűlésbe, hogy hazudozzon, a baloldali zöldpolitika pedig kívül zöld, belül vörös.

„Öröm volt hallgatni. Csemegézzünk ezekkel a dolgokkal, vagy haladjunk?” – tette fel a monológ végén a kérdést Érd polgármestere, és lazán átevezett a következő napirendi pontra. Leginkább épp ez fájhatott T. Mészáros Andrásnak, mert úgy tűnt, hogy a teremben senki nem vette őt komolyan.

 

 

 

 

 

 

Fotó: ÉrdMost

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email