20230124_162738

Különleges kötetet mutatott be a Magyar Földrajzi Múzeum – videó

20230124_162738

Különleges kötetet mutatott be a Magyar Földrajzi Múzeum – videó

Trianon után a Kárpát-medence népeinek megbékélésben kell élnie.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

A Magyar Földrajzi Múzeum Trianon századik évfordulójának évében tudományos konferenciát szervezett, ahol szaktudományok szemszögéből adtak képet Magyarország történelmének egyik legfájdalmasabb eseményéről. Ennek nyomán készülhetett el a „Kárpát-medence földrajzi egysége – Trianon a geográfia tükrében, a história mérlegén” című könyv, amelyet most láthatott először az érdeklődő közönség.

A kötet tartalmazza a „Trianon 100” című időszaki kiállítás teljes fotóanyagát, továbbá tizennyolc tanulmányt, amelyek a különböző földrajzi szempontok alapján mutatják be a békediktátum fájdalmas következményeit. Érdekessége a könyvnek, hogy a múzeum birtokában lévő, a témához kapcsolódó korabeli dokumentumokat is tartalmaz.

A könyv bemutatóján Érd polgármestere köszöntötte a jelenlévőket. Dr. Csőzik László felidézte a történelmi eseményeket is, többek között beszélt arról, hogy a vízgyűjtő területek, a közlekedési útvonalak, a vasutak és a bányák alkotta egység veszett oda, nem beszélve a lelkekről, illetve az emberi sorsokról.

A földrajz, mint hívószó egy remek gondolat és egy unikális megközelítése a témának. Örülök, hogy az elkészült tanulmányok, az elmondott előadások is visszaigazolták ezt

– emelte ki a polgármester.

 

Az pedig már egy másik történet, hogy mindezt hogy lehet kielemezni, a pszichológia nyelvén hogyan lehet feldolgozni, ha egyáltalán lehetséges – tette hozzá a városvezető.

„A tudomány is megmutatja, hogy a Kárpát-medence népeinek egységben, szeretetben és megbékélésben kell élnünk” – ezt már Dr. Aradszki András országgyűlési képviselő mondta. Hozzátette, hogy nekünk magyaroknak mint a Kárpát-medence meghatározó nemzetének, különös felelősségünk van.

A könyvbemutató két igen érdekes előadással folytatódott. Dr. Jeszenszky Géza, egykori külügyminiszter Trianon tanulságairól beszélt, mindezt a történész és a diplomata szemszögéből közelítette meg.

Ezt követően pedig Papp-Váry Árpád előadásában a kartográfia és a geográfia oldaláról közelítette meg a témát.

Mindkét előadótól olvasható egy-egy tanulmány a Magyar Földrajzi Múzeum gondozásában megjelent könyvben, amelyet a bemutatón kedvezményes áron vásárolhattak meg a téma iránt érdeklődők.

fotó: Gárdos Attila

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email