mentofestes8_230125

Diákok festik ki az érdi mentőállomást – Videó

mentofestes8_230125

Diákok festik ki az érdi mentőállomást – Videó

Több helyiség is megszépül a régi épületben a Kós végzős diákjai közreműködésével.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Több éve újulnak meg az érdi mentőállomás helyiségei a Szobafestő, Mázoló, Tapétázó Országos Ipartestület és az Érdi SZC Kós Károly Technikum együttműködése keretében.

Az SZMTOI  segít a szervezésben és abban, hogy legyen olyan cég, amely az alapanyagot biztosítja.

Az elmúlt években megújult a mentőállomás kerítése, az épület nappali szobája, a folyosó egy része, valamint a konyha, és a garázs is.

Ezen a héten a folyosó újabb szakaszát, a telefonos helyiséget és az állomásvezetői irodát festik ki a Kós iskola diákjai.

„Ütemterv szerint, szakaszosan haladunk, hiszen a teljes épület egyszerre történő felújítása hátráltatná a munkánkat” – mutatott rá Oláh Gábor mentőállomás-vezető.

„A mentőállomás fel nem újított részei közepes állapotban vannak. Saját erőnkből is szépítettük az épületet, de természetesen nem tudjuk azt a minőséget hozni, mint a festők, illetve a tanulók.”

„Szeretnénk a folyosó további részét, valamint a vizesblokkot felújítani. Azon vagyunk, hogy ebbe is be tudjuk vonni a Kós iskola diákjait. Most kaptunk az Országos Mentőszolgálattól 53 új szekrényt, ez is hozzájárul a megújuláshoz” – tette hozzá.

A Kós iskola diákjai két éve dolgoznak az állomás festésén. A végzős hat tanulónak ez a szintvizsgája – nekik jó, mert gyakorolhatnak, és a mentőállomásnak is, mert javulnak a munkakörülményeik.

Mint Kiss Ferenctől, a diákok mesterétől megtudtuk, a fiatalok járnak szakmai gyakorlatra is Csepelre. „Az érdi mentőállomáson minden munkafázist ők csinálnak, az irányításom alatt. Meg lehet nézni, mit végeztek: ez egy eladható munka” – mondta büszkén a szobafestő-mázoló mester, aki diákjaival több érdi projektben is részt vett már.

Tantermeket festettek a VMG-ben, a volt ófalusi iskola tornacsarnokát is ők tették rendbe, ahogy a Német Nemzetiségi Önkormányzat helyiségét is. A szakrendelőben is festettek, az ÁNTSZ irodáját, még pár éve.

Persze, ezekhez a munkákhoz elengedhetetlen az alapanyag: ezt jelen esetben ez a METON Építőanyag Gyártó Kft. biztosította. Mint Panayiotis Ellinas tulajdonos, ügyvezető az ÉrdMostnak elmondta, körülbelül 120 liter festék és 40 liter alapozó kell az érdi mentőállomáson végzett munkához, amit térítésmentesen ajánlott fel a cég.

„Mi abban hiszünk, hogy a magyar gyártóknak segíteniük kell a közintézményeket, hiszen nehéz forrást találniuk. Ezekkel a programokkal az iskolákat, diákokat is támogatjuk” – hangsúlyozta az ügyvezető.

A METON és a Kós együttműködése nemcsak erre a projektre terjed ki: a cég oktatást is tart majd a diákoknak, akik megismerkedhetnek a festékek, glettanyagok gyártási technológiájával, és a termékek helyes alkalmazási módjával. Cél, hogy minél több jó szakember kerüljön ki az iskolákból.

 

Fotó: Ádám Katalin

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email