idosember5_jpg_pixabay_50309_960_720

Ingyenes koncerttel és beszélgetéssel várják az érdi időseket

idosember5_jpg_pixabay_50309_960_720

Ingyenes koncerttel és beszélgetéssel várják az érdi időseket

Az új évvel új lendületet vettek az időseknek szóló érdi programok a Szepes Gyula Művelődési Központ szervezésében.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Cikkünkben két rendezvényre hívjuk fel az időseink figyelmét: egy koncertre és egy beszélgetésre.

Január 21-én 18 órától a Parkvárosi Közösségi Házban (Gépész u. 14.) lép fel a Kávészünet Együttes, amely a legismertebb klasszikus és kortárs költők műveit szólaltatja meg modern, dinamikus hangzással.

Ez a kultúra napi program nem csupán az időseknek, hanem minden érdeklődőnek szól!

A programon a részvétel ingyenes, de regisztrációs jegyet kell váltani a közösségi ház információs pultjánál.

Január 23-án, hétfőn, szintén 18 órától egy beszélgetésre várják az időseket a Parkvárosi Közösségi Házban. A téma a demencia lesz. Dr. Menyhárt Miklós Alzheimer-szakértő a magyar Alzheimer Cafékról is beszél majd az érdeklődőknek.

Dr. Menyhárt Miklós egy franciaországi kórház Alzeimer-egységének volt a főorvosa, ő indította el az első magyarországi Alzheimer Cafét 2014-ben. Azóta az országban számos városban létezik már demenciával foglalkozó „klub”. Ehhez a kezdeményezéshez csatlakozott tavaly ősszel Érd is.

Az Alzheimer-kór az időseket érintő megbetegedések egyik legrejtélyesebbike. Ez egy visszafordíthatatlan, az idő múlásával egyre súlyosbodó agyi megbetegedés, amely során egyre romlik a beteg memóriája és gondolkodási képessége egészen addig, hogy a mindennapi élet egyszerű feladatait sem képes már elvégezni.

 

A Nemzetközi Alzheimer Társaság adatai szerint a világon három másodpercenként szedi áldozatait a betegség, és több mint 50 millió ember él demenciával. A trendek alapján ez a szám 2030-ra eléri majd a 82 milliót, 2050-re pedig a 152 milliót. Magyarországon 250-300 ezer ember szenved demenciában.

Érden a havonkénti találkozókon adnak tanácsot a demenciával élőknek, családtagjaiknak és az érdeklődőknek a Parkvárosi Közösségi Házban (Gépész utca 14.). Az előadások után kávé, tea mellett lehetőség nyílik a beszélgetésre is (egymással és az előadóval), hiszen az is cél, hogy a hasonló problémával küzdők segítő közösséget találjanak, ahol megoszthatják egymással problémáikat, tapasztalataikat is.

A részvételhez előzetes regisztrációt kérnek a szucs.agnes@szepesmk.hu címen vagy a 70-333-1729-es telefonszámon.

 

 

Fotó: Pixabay

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email