zoldovi4_230113

Szökőkút és komposztáló is „zöldíti” az érdi ovikat

zoldovi4_230113

Szökőkút és komposztáló is „zöldíti” az érdi ovikat

Már négy zöld önkormányzati óvodája van Érdnek: a Kutyavári és a Meseház után az Ófalusi és a Kincses is elnyerte ezt a rangos címet.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

A fenntarthatóságra nevelést már óvodás korban el lehet kezdeni: a gyerekek játékos formában sajátíthatják el azokat az ismereteket, amelyeket felnőttként már felelősségteljesen alkalmaznak.

A Meseház ovi (Szivárvány óvodai tömb) valamint a Kutyavári ovi (Kincses óvodai tömb) már korábban elnyerte a Zöld Óvoda kitüntetést, most pedig az Ófalusi és a Kincses is csatlakozott.

A Kincses tömbhöz tartozó tagóvodák közül így már három viseli a Zöld Óvoda címet.

„Társadalmi szemléletváltásra van szükség ahhoz, hogy a világ változásaira, az egyre súlyosbodó ökológiai jelekre jobban tudjunk reagálni, és élhetőbbé tudjuk tenni mindennapjainkat. A gyerekek szempontjából azért fontos a fenntarthatóságra nevelés, mert amit most játékos formában megtanítunk nekik, az a személyiségük részévé válik” – mondta az ÉrdFM 101.3-nak Lehóczki Anna, a Kincses óvoda intézményvezetője.

A programban a szülők is partnerek, hiszen, bár ők nincsenek ott a foglalkozásokon, hallják a gyerekek élménybeszámolóit, látják, hogyan alakulnak át az óvodaudvarok.

 

A Zöld Óvoda címre pályázni nem könnyű feladat, így nagyon örülnek annak, hogy a Kincses két tagóvodája is megfelelt a minősítés során.

Az Ófalusi oviban évek óta komposztálnak, szüretelik a gyümölcsfákat, gyógynövénykertjük van, veteményesük, és a gyerekekkel együtt dolgoznak az óvoda kertjében.  Kapálnak, gereblyéznek a legkisebbek is. A csoportszobákban zöldsarkokat építettek ki.

A Kincses oviban szelektíven gyűjtik a szemetet, megtanítják a gyerekeket arra, hogy takarékoskodjanak az energiával. Mezítlábas ösvényt, szökőkutat és kis medencét alakítottak ki az udvaron, ahol veteményesük és madáretetőik is vannak.

 

„A cél az, hogy minél több ovink Zöld Óvoda legyen. Ennek érdekében létrehoztunk egy környezettudatos nevelésért felelős munkaközösséget is – ebbe minden tagóvodánk delegál egy pedagógust. Minden óvoda lépésről lépésre fejlődik annak érdekében, hogy a Zöld Óvoda pályázat kritériumrendszerének megfeleljen” – hangsúlyozta Lehóczki Anna.

 

Hallgassák meg az ÉrdFM 101.3 munkatársa, Szabó Beáta interjúját Lehóczki Annával:

 

Fotó: Kincses Óvoda

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email