elhurcoltakseta2_230108

Emlékséta az elhurcoltakért (Videó)

elhurcoltakseta2_230108

Emlékséta az elhurcoltakért (Videó)

Végigjártuk azt az útvonalat, amin a háromezer érdi áldozatot elhajtották Ercsi felé.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Emléksétára invitálta a végzős diákokat és az Érd történelme iránt érdeklődőket a Kalandos Küldetés csapata. A január 8-ai programban részt vett Lendvai Timár Edit, aki évtizedek óta kutatja és dolgozza fel az 1945-ben elhurcolt érdiek történetét, és Dudás László, a Kós iskola pedagógusa, aki a diákjait is elhozta a rendezvényre.

A megemlékezőket stábunk is elkísérte. A cél az Ercsi úti körforgalomnál lévő emlékkereszt volt, megállva a Zenei Könyvtárnál és a focipályánál, visszafelé pedig a rendőrségnél. E megállóknál különféle szempontból meséltek a téma kutatói arról, mit éltek át az elhurcoltak és az itthon maradott családtagok.

 

A régi vásártérről indultunk – azaz a városközponti grillcsirkés elől. Itt gyülekeztek 78 esztendeje azok a gyanútlan érdi férfiak, akik azt hitték: bumáskát, azaz igazolást kapnak majd, amivel munkába állhatnak. Még akkor sem gyanakodtak, amikor elhagyták Érdet. Gyalog mentek Ercsibe és onnan tovább, Bajáig – akkor már tudták, hogy itt nincs szó semmiféle papírról…

A mi emléksétánk nem Bajáig, csak Érd határáig tartott. A Zenei Könyvtárig tempósan haladtunk, itt, az első állomáson mondta el Edit, mi a magyarázata annak, hogy civileket hurcoltak magukkal az oroszok:

„Egyrészt hadifoglyokat kellett produkálniuk. Másrészt a magyarokat meg kellett  büntetni. Ezt Sztálin már 1943-ban megfogalmazta. A harmadik ok: újjá kellett építeni a II. világháborút hatalmas emberveszteséggel záró Szovjetuniót. Nem anyagi jóvátételt kértek, hanem humán erőforrást.”

Edit megmutatta azt is, hogyan választották ki azokat, akiket magukkal hurcoltak a munkatáborokba:

„Álljon mögém, akinek R betűvel végződik a neve. Azokat biztos elvitték – mert Hitler neve is R-re végződött -, ahogy a sváb származásúakat is. A vállalkozók is álljanak ide, és azok is, akiknek valamilyen vagyonuk – például egy jobb autójuk – van. Végezetül azok a férfiak is jöjjenek, akik 15-60 évesek – sorolta Edit.

 

A résztvevők láthatták:

alig maradt valaki, akit ne vittek volna el 1945-ben – ártatlanul, indok nélkül.

Elhurcolták annak idején a harmincas éveiben járó, borbélyként dolgozó Naszály Istvánt is, akinek az unokája, Varga János is eljött a történeti sétára. Mint mesélte, nagyapja a feleségét és egy gyermeket hagyott itthon.

„1947. június 13-án jött vissza. Ő jobb elbánást kapott, mert borbélyként dolgozhatott. Mikor gyerek voltam, a felnőtt társaságban mesélt egyet-mást, de én csak foszlányokra emlékszem. Például arra, hogy volt olyan: neki akart menni a kerítésnek, hogy lőjék le, mert már nem bírja tovább. A többiek fogták le.”

„Megjárta a Szovjetuniót, de hogy hol volt, azt nem tudom. Azt viszont igen, hogy Debrecen felől érkezett haza. Mondták neki és a társainak, hogyha ételhez jutnak, ne kezdjenek el falni, és nagyapám meg is fogadta a tanácsot: mikor elhaladt egy pékség előtt, egy kiflit vett csupán, azt majszolgatta. A többiek, akik rendesen ettek, belehaltak.

„Először nem hazajött, nagyanyámhoz, hanem a bátyjához, Budapestre. Piszkos volt és tetves. A testvérénél megfürdött, megborotválkozott, a ruháit elégették. Ezt követően jött csak Érdre. Hazatérése után fogant majd született meg édesanyám” – mesélte Varga János, hozzátéve: nagyapja hosszú életet élt meg, szobafestőként dolgozott.

„Nagyapámnak két gyermeke és három unokája volt. Sokat nem mesélt az átéltekről, egyrészt kicsi voltam, másrészt tilos is volt. Ma már kifaggatnám, de nem tehetem… Arra még emlékszem:  gyerekkoromban megtanított több orosz káromkodásra, még jó, hogy az oroszórákon nem használtam őket” – zárta szavait mosolyogva János.

Aki többet szeretne tudni erről az időszakról, látogasson el a Magyar Földrajzi Múzeum kiállítására, vagy olvassa el a Szabadulás nélkül című könyvet (amit Lendvai Timár Edit szerkesztett).

További cikkeink

További cikkeink

Az Érdi Kincses Óvoda és tagóvodái pályázatot hirdet köznevelési foglalkoztatotti jogviszony keretében óvodapedagógus munkakör/feladatkör

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email