kékcinege_jpg_pixabay_960_720

Hol vannak ilyenkor az énekes madarak, ha nem az etetőkben?

kékcinege_jpg_pixabay_960_720

Hol vannak ilyenkor az énekes madarak, ha nem az etetőkben?

Nem tudjuk, ki mit tapasztal, de mi nem látunk madarakat az etetőkben.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Máris itt volna a nagy madár-kihalás, amit a „Néma tavasz” címmel 1962-ben megjelent könyv szerzője megjövendölt? Rachel Louise Carson ökológus azt vetette föl, hogy ha továbbra is a környezetre tett hatást figyelmen kívül hagyva gazdálkodik az emberiség, akkor elbúcsúzhatunk a madárdaltól.

Carson könyve akkor bombaként robbantott ki vitát a növényvédő szerek használatáról és a tudomány felelősségéről. Bár számos növényvédőszert azóta betiltottak, a helyzet egészében nem jobb. Lám, épp ma jött ki a hír, hogy egy 2020-ban betiltott kemikália maradványai miatt kellett gyógyteát visszavonni az üzletekből.

madaretetes_191220Nos, úgy tűnik, ez egyelőre még nem az apokalipszis – a késő tél más miatt madártalan. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) szakértői szerint a háttérben a madárvonulás, illetve az Európa északi és középső régióiban tapasztalható enyhe, hómentes időjárás együttes hatása áll.

„Az utóbbi években Eurázsia északi térségeiben is késik, illetve a klímaváltozás előtti időszakhoz képest jóval enyhébb, hómentesebb a tél – olvasható az egyesület közleményében. Ezért a hó elől délebbre húzódó énekesmadár-csapatok is később vagy kisebb számban érkezhetnek a Kárpát-medencébe. És késnek vagy elmaradnak az inváziós fajok (fenyőrigó, fenyőpinty, csonttollú, keresztcsőrű).”

Ráadásul az enyhe, fagy- és hómentes évszakokban a madarak könnyebben találnak táplálékot, ezért nincs szükségük arra, hogy a lakott területekre húzódjanak be. Az őszi madárvonulás idején pedig már elhagyta térségünket a fekete rigó, a vörösbegy, az erdei pinty, az énekes rigó. Ugyancsak a délebbi országokba húzódnak a közeledő hidegfront elől – amit egy-két nappal korábban, akár ezer kilométernél is nagyobb távolságról érzékelnek – a Magyarországon tartózkodó énekesmadarak is, szinte egyszerre. Magyarország tehát mostanság szinte kiürült.

De miért hemzsegnek egyik télen, és tűnnek el a másikon? Az ok vélhetően a már említett klímaváltozásban keresendő. Ha a következő évtizedek megfigyelései is ezt igazolják vissza, akkor bizony fel kell készülnünk arra, hogy továbbra is néma lesz a tél, mert az északról hozzánk látogató fajok otthon maradnak, a sajtjaink viszont délebbre vonulnak.

Arról a kevésről viszont, amennyi hűségesen itt marad, gondoskodjunk eleséggel és friss vízzel az MME ajánlásait követve.

Fotó: Pixabay

További cikkeink

További cikkeink

A Szociális Gondozó Központ Idősek Otthona pályázatot hirdet közalkalmazotti jogviszony (Kjt.) keretében gondozó/ápoló munkakör/feladatkör

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email