II. vh érdi áldozatai

Érd tragédiája: háromezer férfit hurcoltak kényszermunkára – Videó

II. vh érdi áldozatai

Érd tragédiája: háromezer férfit hurcoltak kényszermunkára – Videó

Mindez az akkor 15 ezres Érd férfilakosságának ötödét érintette.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Érd két iskolájában – a Gárdonyi Géza Általános Iskola és Gimnáziumban, valamint a Kós Károly Technikumban – 2019 óta kötelező érettségi tétel az 1945. január 8-án málenkij robotra hurcolt érdiek története.

A kép forrása az ujkor.hu cikke

Ezen a napon összegyűjtötték az érdi férfiakat a helyi piactéren, és elhajtották Ercsi felé. Azt mondták nekik, ott kapnak majd „bumaskát”, vagyis igazoló papírt arról, hogy erkölcsileg és politikailag „tiszták”. Jelentős részük valamelyik ukrajnai vagy grúziai munkatáborban halt meg. Aki hazajött, rendszerváltásig hallgatott arról, amit átélt. Nem szabadott beszélnie arról, hogy a Szovjetunióban fogvatartottak harmada kényszermunkára hurcolt civil volt.

Az 1964-1974 között hivatalban volt tanácselnök egy akkori szemtanú szavait idézve írta, hogy az orosz városparancsnok helyettese szerint  minden első feljelenti a másodikat, és minden második az elsőt, hogy az nyilas, fasiszta. Az érdi kommunista pártszervezet tagja pedig 1945 márciusában kelt jelentésben így fogalmaz: „Megjegyezni kívánom, hogy Érd egy nyilas fészek, és munkánk igen sok akadályba és nehézségbe ütközik.” Ezután a városparancsnok kiadta, hogy a „fasisztákat szedjék össze a vásártérre”. Az akkori községvezetés a parancsot úgy módosította, hogy minden 16–60 év közötti férfi jelenjen meg a kijelölt helyen.

Ott állítólag kiválogatták a tűzoltókat és a villanyszerelőket, a többieket pedig útnak indították Ercsi felé. Többek között a Magyar Földrajzi Múzeum későbbi alapítóját, Balázs Dénes geográfust is, aki végül hazatért. Érd volt az első település, ahol már 1986-ban emléktáblát állítottak az elhurcoltaknak a Szent Mihály templom mellett, Ófaluban. Lendvai Timár Edit és Dudás László is talált olyan túlélőket, aki sok év csendjét megtörve elmondták a történeteiket.

A Magyar Földrajzi Múzeumban 2015-ben állandó kiállítás nyílt, amely a kutatók által feltárt anyag alapján dolgozta fel az érdi málenkij robot történetét.

Érd 1941-ben

Most, 2023. január 8-án, az elhurcolás 78. évfordulóján városi megemlékezés lesz a Szabadság téren, Domonkos Béla szobránál 11 órakor, előtte pedig a hajdani menet útvonalát követő – mintegy öt kilométeres – sétára várják a fiatalokat és az érdeklődőket. A Kalandos küldetést Süle Zsolt vezeti, gyülekező 9 órakor az egykori piactéren, később busz főpályaudvar volt, ma pedig kínai üzletház.

Az ÉrdTV témával kapcsolatos 2017-ben készített filmjét alább nézhetik meg:

Fotók: Magyar Földrajzi Múzeum; Maróti Zsolt Viktor; Süle Zsolt,

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email