krumpligomboc

ÉrdMost receptsorozat – papula és krumpligombóc

krumpligomboc

ÉrdMost receptsorozat – papula és krumpligombóc

A papula jellegzetes horvát étel, a karácsonyi menü része, a krumpligombóc is kedvelt fogás ilyenkor.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Receptsorozatunk előző részében egy lengyel specialitást, a pirogot mutattuk be, most a Horvát Nemzetiségi Önkormányzat karácsonyi menüjét tálaljuk képzeletbeli asztalunkra – abból is a babos és burgonyás fogásokat.

Fogyasszák egészséggel!

A papula – azaz tört bab -, illetve a bableves a horvát karácsonyi menü fontos része – mindkettő böjti étel.

A papula elkészítése: a babot sós vízben megfőzzük, majd pépesre törjük. Ha édesen szeretnénk enni, mézet csurgatunk rá, ha sósan, fokhagymával ízesíthetjük. Olajban pirított hagymával meglocsolva is fogyaszthatjuk.

A bableveshez előző nap beáztatjuk a babot, majd sós vízben sok zöldséggel megfőzzük.  A rántást vajjal készítjük, zsírt nem használunk. Metélt tésztát adunk hozzá, de tálalhatjuk burgonyagombóccal is.

A burgonyagombócot többféleképp készíthetjük, az alábbi változatba egy kis húsos füstölt szalonna is került.

Hozzávalók:

0,5 kg főtt krumpli
1 tojás
10 dkg húsos füstölt szalonna

bors
10 dkg liszt

A főtt krumplit meghámozzuk, lereszeljük, hozzáadjuk a kockára vágott, pirított szalonnát, a lisztet, a tojást, a fűszereket. A masszából gombócokat gyúrunk, és forrásban lévő sós vízbe tesszük. Miután feljönnek a víz tetejére, még egy-két percig főzzük őket, majd szűrőkanállal kiemeljük.

Ha nem leveshez adjuk a burgonyagombócot, lepiríthatjuk, és tejföllel meglocsolva önálló fogásként is megállja a helyét.

Fotók: Horvát Nemzetiségi Önkormányzat, Hudák Ágnes

További cikkeink

További cikkeink

Szociális Gondozó Központ Házi Segítségnyújtás pályázatot hirdet Közalkalmazotti jogviszony (Kjt.) keretében gondozó munkakör/feladatkör betöltésére.
A Szociális Gondozó Központ Idősek Otthona pályázatot hirdet közalkalmazotti jogviszony (Kjt.) keretében gondozó/ápoló munkakör/feladatkör

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email