lemkeostya3_221212

Erdők, mezők, vizek gyümölcsével ünnepelnek az érdi lengyelek

lemkeostya3_221212

Erdők, mezők, vizek gyümölcsével ünnepelnek az érdi lengyelek

Rendhagyó programnak adott otthont a városi könyvtár, ahol karácsonyozás közben felelevenítették a lengyel hagyományokat.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Ahogy ez már hagyomány, az Érdi Lengyel-Magyar Kulturális Egyesület. tagjai a városi könyvtárban gyűltek össze vasárnap kora délután, hogy ostyatöréssel, finom falatokkal és bensőséges beszélgetéssel, a lengyel hagyományok felelevenítésével ünnepeljenek.

 

 

Bazsóné Megyes Klára elnök az ÉrdMostnak elmondta: a lengyel karácsony leginkább az ostyatörés szertartásában különbözik a hazaitól.

„A felszentelt ostyát egymásnak kínáljuk, és azt megtörve, egy-egy darabot elvéve kívánunk egymásnak minden jót. Készültünk lengyel ételekkel, céklalevessel, süteményekkel is. Szenteste pirog és számtalan finomság készül – húst azonban nem esznek, mivel

a lengyeleknél december 24-én az erdők, mezők, vizek gyümölcsei kerülnek az asztalra.

Hagyományosan tizenkétféle ételt főznek ilyenkor, többek közt a már említett céklával, valamint gombával. Halat is tálalnak fel, illetve mákos-diós süteményeket, és a már említett pirogot – tette hozzá az elnök, megjegyezve: az érdiek nem tartják ilyen szigorúan a hagyományt, a magyar konyha remekeiből is hoznak ízelítőt ilyenkor.

 

 

Az egyesületnek jelenleg 75-80 tagja van; erre a rendezvényre több mint ötvenen jöttek el. Örömmel látják mindazokat, akik érdeklődnek a lengyel kultúra iránt, és szívesen csatlakoznának a szervezethez.

Fotó: Gárdos Attila

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email