tuzoltojo_jpg_pixabay_960_720

Tűz ég bennük: téged is várnak az érdi tűzoltók – videó

tuzoltojo_jpg_pixabay_960_720

Tűz ég bennük: téged is várnak az érdi tűzoltók – videó

Másokon segíteni óriási erőt ad, ez szépíti meg a veszélyes hivatást.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Csizmába gyűrt nadrág, hőálló zubbony, feszítővágó és oxigénpalack – a tűzoltóélet mindennapi kellékeivel várták az érdeklődőket vasárnap az Érd Arénában az Érdi Hivatásos Tűzoltó Parancsnokság munkatársai.

Az érdi tűzoltók kedvcsinálónak szánták a látványos kiállítást, városi kirendeltségük ugyanis új munkatársakat toboroz. „Várunk mindenkit, aki elmúlt 18 éves, még nem töltötte be az 56-ot, és testileg, lelkileg is alkalmas erre a hivatásra” –mondta az Érd Most-nak Rózsa Gábor tűzoltó alezredes, a városi kirendeltség vezetője.

Rózsa és kollégái elsősorban azt szerették volna megmutatni, hogy a tűzoltó munkának  – az árnyoldalak és a nyilvánvaló veszélyek mellett – örömteli pillanatai is vannak, és hogy igenis megéri felölteni a lánglovagok egyenruháját. „Az egyik legnagyobb hajtóerő, ha másoknak tudunk segíteni” – mondta az alezredes – „ez óriási lendületet ad, és a legnehezebb napokon is átsegíti a tűzoltókat. Én, 1995-ben, magamat, motivációimat is keresve jelentkeztem tűzoltónak. Sok minden változott, de egy dolog nem: a segíteni akarás vágya.”

Persze a tűzoltóktól nem csak áldozathozatalt várnak, a katasztrófavédelem a stabil munkahely mellett fejlődési lehetőséget és számos juttatást is biztosít a dolgozóknak. A bér talán nem kimagasló, de a „cégnél” támogatják a dolgozók főiskolai és egyetemi tanulmányait – áadásul számos speciális gép használatához szerezhetnek jogosítványt, a továbbképzések során pedig idővel a polgári védelem, iparbiztonság szakértőivé is válhatnak a tűzoltók.

„A fizetés mellett cafetéria, ruhapénz, kamatmentes munkáltatói kölcsön, saját egészségügyi ellátás, és akinek szükséges, lakhatási támogatás is jár” – sorolta a kiegészítő juttatásokat Rózsa, aki úgy látja, a szervezeten belül tényleg előre lehet jutni, persze ehhez kitartás is szükséges.

Az érdi parancsnokságon jelenleg beosztott tűzoltói és gépjárművezetői státuszba keresnek új munkatársakat. Emberhiány ugyan nincs, de a „merítés is egyre kisebb” -a városi tűzoltók ezért már idejekorán szeretnék kiképezni az utánpótlást. Tűzoltó pedig nem lehet bárkiből: nem csak büntetlen előélet és legalább középfokú végzettség szükséges hozzá, a jelentkezőnek fizikailag, pszichésen is bírnia kell a terhelést. A fizikai teszt során időre kell futni, fekve nyomni és felüléseket végezni, az akalmasságot EKG-vel, vérnyomásméréssel és látásvizsgálattal is figyelik. A pszichológiai teszt során pedig a koncentrációs képességre kíváncsiak: a tűzoltó figyelme egy több órás beavatkozás során sem lanyhulhat, hiszen a hiba szó szerint emberéletekbe kerülhet.

Az érdi tűzoltók személyesen, Fehérvári út 79/A szám alatti parancsnokságukon és emailben is (erd.human@katved.gov.hu) várják a jelentkezők önéletrajzait. Aki az összes kritériumnak megfelel, az februártól öthónapos felkészítésen esik át, és 2023-ban már tűzoltóként dolgozhat.

További cikkeink

További cikkeink

Érd Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala Humán-Szolgáltatási Főosztály, Szociális és Egészségügyi Osztály pályázatot hirdet

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email