napenergia_indexkep_erdmost

Túl a rezsiválságon – megéri napelemet alkalmazni

napenergia_indexkep_erdmost

Túl a rezsiválságon – megéri napelemet alkalmazni

Videósorozatot indít az Érd Médiacentrum az energiaválság kapcsán. Elsőként az otthonunkban is kiépíthető napelemes energiatermelést mutatjuk be.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Napjaink egyik legfontosabb kérdése, vajon ki tudjuk-e fizetni a rezsiszámlákat? Hogy lesz-e gáz, lesz-e áram, lesz-e energia? És akkor a fenntarthatósági, zöld szempontokat még nem is említettük.

Hogy mit csinálnak a „nagyok” az egy dolog, ugyanakkor a kevesebb fogyasztással és pénzzel járó, egyúttal pedig környezetbarát háztartás kialakításával bárki megpróbálkozhat. A takarékos hozzáállás jó kiindulópont, azonban számos műszaki, technológiai megoldás is segíthet, hogy megfeleljünk e kihívásnak.

Egyesek szerint az energia általános iskolás szintű fizikájának felidézése is hasznos lehet, viszont a Túl az rezsiválságon című sorozat szándéka, hogy gyakorlatias, konkrét tanácsokat is adjon a nézőknek. Mit lehet, kell vagy érdemes tenni a saját ingatlanunkat illetően egy olyan helyzetben, mint a jelenlegi.

Tényleg annyit számít egy jó szigetelés? A gáz alapú fűtési rendszer már a múlt? Akkor most mi is a gond a napelemmel? Mit tehetnék én, ha a tűzifát is alig tudom kifizetni? Megannyi kérdés, amire sokan keresik a válaszokat.

Persze könnyen lehet, nem tőlünk hallja, látja majd ezeket az információkat először. Nem is ez a célunk, inkább csak szeretnénk csokorba szedni és akár sokadjára is elmondani, hogy mire érdemes figyelni, ha nem akarjuk, hogy a rezsiszámlák megpillantása sokkhatásként érjen. Ha már az érdeklődést felkeltettük, jók vagyunk.

 

Az energiagazdálkodás egyik központi kérdése – amit a válság csak felerősített, – hogy a megújuló vagy inkább a fosszilis energiaforrásokban bízzunk-e. A kérdést nem mi fogjuk eldönteni, de az biztos, hogy manapság már Érden sem kell sokat tekingetnünk, hogy napelembe akadjon a szemünk, ami láthatóan az egyik legnépszerűbb, nem csak ipari, hanem lakossági szinten is létező alternatív energiaforrás.

Noha a napelemmel kapcsolatos szabályozás változása komoly indulatokat kavart, ugyanakkor a nekünk nyilatkozó szakember szerint annyira friss még a rendelet, hogy várjunk, mielőtt ítéletet hirdetnénk. Sőt, úgy véli, ennek ellenére is számos olyan élethelyzet van, amikor egyértelműen megéri napelemet telepíteni.

Mindenesetre, hogy pontosan hogyan is működnek ezek a háztetőkön látható szürkés-fekete táblák és milyen szerepük lehet a fentebb leírt, energia- és rezsicsökkentő célok megvalósításában, arról az Érden élő Molnár Ferenc, okleveles villamosmérnökkel beszélgettünk.

Aki további érdekességekre is kíváncsi a téma kapcsán, annak az alábbi linkeket ajánljuk.

https://napelem.palyazat.gov.hu/lakossag/felhivas

https://mvmoptimum.hu/

https://magyarnapenergia.hu/szolgaltatasok/kalkulator/

https://www.eon.hu/hu/hmke.html/

https://napelem.lap.hu/

Fotó: Pexels, ÉrdMost

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email