kosnyiltnap1_221116

A siker és a pénz számít a diákok pályaválasztásánál – videó

kosnyiltnap1_221116

A siker és a pénz számít a diákok pályaválasztásánál – videó

Nyílt napot tartott a Kós iskola, bemutatókkal segítették a pályaválasztást.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Mintegy 350 diák vett érkezett az Érdi SZC Kós Károly Technikum szerdai nyílt napján. A legnépszerűbbek továbbra is a jól fizetett szakmák, illetve azok, amelyekhez a média egyes műsorain keresztül kedvet kapnak a fiatalok. A hároméves képzésben a vendéglátás viszi el a pálmát.

 

A nyílt napon az oktatók és diákjaik mutattak be egy-egy szakmát. A rendészek önvédelmi gyakorlattal készültek, a szakácsok hortobágyi palancsintával és húslevessel, míg a cukrászok a marcipánkészítés rejtelmeibe engedtek bepillantást. A festőknél egy ifjú hölgy mutatta be, hogyan kell tapétázni.

 

Somogyi Teodolinda kilencedikes. Nem szereti a lányos szakmákat, és nem bánta meg, hogy így választott.

„Az osztálytársaim úgy bánnak velem, mint egy hercegnővel, és nagyon jó a mesterem. Azoknak ajánlom ezt a szakmát, akik kedvelik az építőipart. Ha leérettségiztem, szeretnék festő-mázoló vállalkozást indítani. Édesanyám és a nevelőapám is vállalkozók, ipari alpinistaként dolgoznak” – árulta el Teodolinda.

Sokan konkrét elképzelésekkel érkeznek, és már tudják, milyen szakmát választanak, mások még hezitálnak. Nekik segítenek a nyílt napok, illetve a nyitott műhelyek programok. Utóbbit egy hét múlva tartják a Kós iskolában – még lehet regisztálni az intézmény honlapján.

 

„Nehéz ez az időszak számunkra. Elvileg a cukrász szakmát szerettük volna megnézni, de a bemutatón több lehetőség is megtetszett a lányomnak. A döntés attól is függ, hogy a tanulmányi eredménye mihez lesz elég” – mondta egy édesanya, aki Százhalombattáról érkezett a nyolcadikos gyermekével.

A nyolcadikos Pokornyi Kitti  egyedül jött Nagytétényből, és a vendéglátás érdekli.

„Három helyre szeretnék jelentkezni, az első a Kós lesz. Egyrészt a közelsége, másrészt a jó híre miatt. Az első benyomásaim jók. Furcsa, hogy ilyen nagy az iskola, és ennyire sokan vannak” – mondta a fiatal lány.

 

Dózsa Lajos igazgatótól megtudtuk, az iskola a következő tanévben érettségit adó szakmát indít négy technikumi képzésben, illetve az országban elsőként okleveles közszolgálati technikusképzést is. A hároméves szakképzés keretében tizenegy szakmát indítanak, a turizmus-vendéglátás, kereskedelem, építőipar, gép- és járműgyártás, épületgépészet, elektronika és gépészet területén.

 

 

 

Fotó: Ádám Katalin, operatőr: Palcsó Ildikó

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email