homeless-g5a2281617_1280

Tömegével kerülhetnek bajba télen az érdi családok – videó

homeless-g5a2281617_1280

Tömegével kerülhetnek bajba télen az érdi családok – videó

A szegényeket támogató csoport munkáját társadalmi összefogássá kell szélesíteni.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Nehéz helyzetbe került érdiek támogatásáról tanácskoztak a Szociális Gondozó Központ, a Polgármesteri Hivatal és egyházi közösségek képviselői az érdi Városházán.

Az együttműködés terve egy nyári beszélgetésen született meg, amikor Tarnóczi Mária, szociális kérdésekben Csőzik László polgármester tanácsadója és Fórizs Gyula Zsolt az Érd-Parkvárosi Baptista Gyülekezet lelkésze arról kezdett gondolkodni: hogyan lehetne a tél közeledtével várható szociális nehézségekben megsegíteni az érdi rászorulókat.

Az eszmecsere szélesebb körben november 7-én hétfőn a Városházán folytatódott. A közös gondolkodásnak nagyon is itt volt az ideje, hiszen a szűkös erőforrásokból külön-külön kevésbé hatékonyan lehet valódi segítséget nyújtani – mondta el az ÉrdMost-nak adott interjúban Fórizs Gyula Zsolt.

Márpedig a megnövekedett élelmiszer- és energiaárak miatt tömegével kerülhetnek bajba olyan családok is, akik eddig nehezen, de kijöttek a pénzükből.

Az adventi időszakban szokásos vasárnapi ételosztás nemes hagyomány Érden – folytatódik idén is -, de enni mindennap kell, és vasárnap sem csak egyszer. Fűteni szintén, és ha az egy fűtési szezonra kapható 42 ezer forintos tüzelőtámogatást összevetjük egy erdei köbméter akác tűzifa 115 ezer forintos árával, hátborzongatóan érezni a szociális háló hiányát.

hulladekkal_futes1_1

Ma Magyarországon egyszerűen nincs, ami felfogná az aláhullókat, az elinflálódott fizetésükből megélni képtelen embereket. Egy külföldi bankcsoport felmérése szerint a magyar lakosság kétharmadát egy váratlan kiadás már nehéz helyzetbe hozza, egyharmadának semmilyen pénzügyi tartaléka nincs.

Állami gondoskodás, szociális háló hiányában forrást és önkéntes munkát a társadalomból lehet mozgósítani. Erre leginkább civil szervezetek és egyházak képesek, a szociális gondozó központban pedig jól tudják, kik a rászorulók. Rajtuk kívül a polgármesteri hivatalba a hétfői találkozóra meghívást kapott valamennyi érdi egyházi szervezet is.

A tárgyaláson elhangzott, hogy a támogató csoportot – így nevezték el magukat a csatlakozó szervezetek képviselői – társadalmi összefogássá kell szélesíteni.

tuzifa_200109

Aki bármilyen formában segíteni szeretne, önkéntes munkával, pénzzel, termékkel – akár egy kiskereskedő, a nap végén megmaradó pékáruval vagy zöldségekkel -, felajánlhatja a rászorulóknak, akikhez a támogató csoport önkéntesei fogják eljuttatni.

A pénzbeli támogatást egy külön alszámlára várják majd. A számlatulajdonos természetesen elszámol az adományokkal. Az összefogásnak része egyfajta „figyelőszolgálat” működtetése: aki tudja, hogy a szomszédja bajban van, szerezzen segítséget. Mivel a támogató csoport még szerveződik, egyelőre egy telefonszámot lehet hívni, Fórizs Gyula Zsoltét.

Akár segítő szándékkal, akár rászorulóként a 06-20/886 2062 telefonszámot érdemes megcsöngetni.

A támogató csoport városházi alakuló ülésén az alábbi szervezetek képviseltették magukat:

Polgármesteri Hivatal; Szociális Gondozó Központ; Érd Központi Református Gyülekezet; Érdligeti Református Gyülekezet; Érd-Parkvárosi Református Gyülekezet; Érdi Szabadkeresztény Gyülekezet, Érdligeti Bibliaközösség Baptista Gyülekezet; Érd-Postástelep Plébánia; Érdi Vöröskeszt;  Érdi Késői Eső Gyülekezet; Érd-Parkvárosi Baptista Gyülekezet.

Fotó: ÉrdMost, Pixabay

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email