feherut_220524

Tovább nyomoznak a feketén épített fehér út ügyében

feherut_220524

Tovább nyomoznak a feketén épített fehér út ügyében

Egymástól függetlenül a rendőrség és a bíróság is próbálja kideríteni az igazságot.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Nem született érdemi bírósági döntés az úgynevezett „fehér út” ügyében szerdán. A Budapest Környéki Törvényszék ugyanis új eljárásra kötelezte a Pest Megyei Kormányhivatalt az Érd és Sóskút közötti útszakaszon leterített meszes föld miatt indult közigazgatási eljárásban – tudta meg az Átlátszó.

Eközben a rendőrség tovább nyomoz hulladékgazdálkodás megsértése miatt. Az ügy egyik főszereplője a Mészáros család éptőipari cége, valamint a konzorciumi partnere.

Nyomozást folytat a rendőrség az Érd és Sóskút között – részben természetvédelmi területen – formális engedély nélkül létrehozott út ügyében. A feljelentést tevő érdi alpolgármester, Tetlák Örs szerint az úgynevezett „fehér utat” illegálisan építették meg a köznevelési centrum építésekor kitermelt köves földből.

Az LMP politikusa azt írta a rendőrségnek: ahelyett, hogy a jogszabályoknak megfelelően lerakóhelyre szállították volna a mintegy 13 500 köbméter kitermelt földet, abból utat építettek. A feljelentés szerint mindezt a földtulajdonosok tudta nélkül, ám az akkori érdi fideszes és független sóskúti polgármester támogatásával tették meg.

Az Átlátszó információi szerint a Budaörsi Rendőrkapitányságon ezután eljárás indult „hulladékgazdálkodás rendje megsértésének” bűntette miatt ismeretlen tettes ellen (a nyomozás még tart).

A Pest Megyei Kormányhivatal Érdi Járási Hivatala pedig megállapította a kivitelező Fejér-B.Á.L. Zrt. és a Kontimer Kft. felelősségét „építési engedély nélkül végzett útépítési tevékenység” és „engedély nélkül végzett út forgalomba helyezési tevékenység” jogsértésekben. A Fejér-B.Á.L. Zrt. Mészáros Lőrinc gyerekeinek cége, és 6 milliárd forintért vállalták a munkát.

2022 augusztusában a Budapest Környéki Törvényszék kommunikációs osztályvezetője, Gyimesi Kinga az Átlátszó kérdésére elmondta, „Az útügyi hatóság (…) határozatával szemben mindkét gazdasági társaság terjesztett elő keresetlevelet. Az ügyeket a bíróság egyesítette. A per folyamatban van, a bíróság érdemi döntést még nem hozott”. Úgy tűnt, 2022. október 26-án végül ítéletet hirdetnek az ügyben, de nem így lett.

Kimaradt „néhány” érintett

Az Átlátszóhoz eljutó információk szerint a Budapest Környéki Törvényszék szerdán egyik félnek sem adott igazat, hanem új eljárás kötelezte a Pest Megyei Kormányhivatalt. Úgy tudjuk, a bíróság azzal indokolta határozatát, hogy a hatóság nem vont be az eljárásba minden érintettet, így azokat a telektulajdonosokat sem, akiknek ingatlanán lerakták a közeli építkezés során kitermelt meszes talajt.

Így kezdődik minden elölről, egyelőre nem került pont az ügy végére. A Fejér-B.Á.L. Zrt. és a Kontimer Kft. egyébként mindvégig állította, hogy jóhiszeműen jártak el.

A kormányhivatali eljárásban többek között azzal védekezett a Fejér B.Á.L. Zrt., hogy „a Kontimer Kft. ügyvezetője egyeztetett az út karbantartás megvalósításáról a sóskúti Polgármester úrral König Ferenccel, és az érdi Polgármester úrral T. Mészáros Andrással, ezen egyeztetés részleteiről nem rendelkezünk információval”. Továbbá leszögezték: „ezen egyeztetésen vagy egyeztetéseken a Fejér-B.Á.L. Zrt. nem vett részt.”

Érd volt és Sóskút akkori és jelenlegi polgármestere ugyanakkor visszautasította, hogy ők bólintottak volna rá a „fehér út” megépítésére.

A Kontimer Kft. szerint pedig „összehangolt sajtótámadást indítottak a Fehér-B-Á.L. Zrt. és a KONTIMER Kft. ellen. Kétségkívül a megindított támadás politikai célzatú, amit a sajtóban a Fehér B.Á.L. Zrt. ellen, annak negatív színben feltüntetésére irányuló megjegyzések egyértelműen mutatnak” – írta az útügyi hatóságnak a földkitermelést végző cég.

 

Forrás: Átlátszó

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email