pexels-vladislav-murashko-6488083

Erről is lehetett volna nemzeti konzultáció

pexels-vladislav-murashko-6488083

Erről is lehetett volna nemzeti konzultáció

Az szakértő szerint fel lehetett volna készíteni az embereket az energiaválságra, hangzott el az Érdi Energianapon.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Úgynevezett Energianapot tartottak szombat délután a Városi Galériában. A rendezvény célja az volt, hogy a meghívott energetikai szakértők minél több olyan kézzelfogható, egyszerű és pénztárcabarát lehetőségről beszéljenek a hallgatóságnak, ami segítségükre lehet a kibontakozó energiaválság idején.

Az egyik előadóval, Baranyák Zoltánnal beszélgettünk.

Milyen mozgástere van a családoknak, a háztartásoknak manapság, amikor az egyre növekvő rezsiárakkal kell számolni.

Talán azzal kezdeném, hogy nagyon elkényelmesedtek az emberek. Sokaknál nem volt égető a probléma, hogy az energián tűnődjenek. De tulajdonképpen csak le kell fújni a port azokról a dolgokról, amiket egyébként is tudunk.

Például tudjuk, hogy időről-időre ki kell tisztítani a kazánt. Oda kell figyelni a szigetelésre, mondjuk úgy, hogy felújítjuk a nyílászárók tömítését. Persze ez csupán néhány példa, a rengeteg közül. A lényeg, hogy az emberek tájékozódjanak a lehetőségekről.

Hova érdemes fordulni? Honnan számíthatunk hasznos, praktikus tanácsokra?

Először is nagyon fontos elkülöníteni a kereskedelmet és a szakmaiságot. A cégek mindig el akarnak adni nekünk valamit. Az én szakmám a tudományból, a fizikából indul ki. Alap kérdés, hogy az anyagok miként vezetik a hőt. Tudjuk jól, ha fázunk, akkor felveszünk egy pulóvert, ha még jobban, akkor még egyet. Ez az egyszerű összefüggés jelenik meg például egy ház szigetelésekor is.

Úgy gondolom, le kell hajolni minden napsütésért, ami bejön az ablakon. Napközben azért kell elhúzni a függönyöket, hogy bejöjjön a napenergia, este pedig fordítva, azért kell elhúzni a függönyöket és leengedni a redőnyt, hogy ne szökjön ki az energia.

Egy kicsit bele kell gondolni a fizikájába. Például, ha valaki azt mondja, hogy ez egy jó szigetelés, a másik meg azt, hogy ő viszont ismer egy még jobbat, az nem elég. Ezeket az állításokat alá kell tudni számokkal is támasztani. Szóval, ha jó tanácsokat akarunk, elsősorban hagyatkozhatunk az elemi fizikára.

Baranyák Zoltán

Mi a helyzet a napelemekkel? A napokban változott az ezzel kapcsolatos szabályozás.

Ezt a szellemet már nem lehet visszatömködni a palackba. Napelem van, volt és lesz. Ezt a mostani intézkedést tekintsük vadhajtásnak, az embereknek olyan házat kell építeni, amin van hely napelemnek. Azt hiszem ez egy kétségbeesett döntés, de ha túlleszünk ezen a mostani, politikailag felfűtött helyzeten, akkor józanabb döntésre lehet számítani. Ez nem marad, nem maradhat így.

Mennyire meghatározó a pénz? Lehetnek ingatlanok, amelyek pénz, és ebből adódóan fejlesztés hiányában fenntarthatatlanná válnak?

Hogyne. Akinek sok év lemaradása van, azt nem lehet napok vagy akár hónapok alatt behozni. Akinek régi kazánja van, nincs vagy rossz a szigetelése, esetleg, aki nagyobb házban él, mint kellene, ott nem lesz gyors megoldás. Akik eddig is szükséget szenvedtek az energiaszegénységben, azok számára ez a mostani helyzet áthidalhatatlannak tűnik.

Még egy tipp, ami eszembe jut. Az autókban ma már van ülés és kormányfűtés. Amikor ezeket használjuk, akkor lokálisan fűtünk. Önmagunkat. Nem magunk körül, csak ott fűtünk, ahol éppen vagyunk. Ezt nyilván nem csak a kocsiban, de a lakásunkban, házunkban is meg tudjuk tenni. Ugyanakkor azt fontos megjegyezni, hogy egyszavas, mindenre megoldást kínáló válaszok ebben a témában sincsenek.

Mondhatjuk, hogy az ellőttünk álló tél a tanulóidőszak lesz?

Az tényleg nagyon furcsa, hogy amikor kiderült, hogy az energiával ilyen problémák lesznek, akkor nem tájékoztatták az embereket szélesebb körben. Ha a sok-sok nemzeti konzultációra gondolunk, akkor ez ügyben is el lehetett volna jutni az emberekhez és tanácsokkal ellátni őket.

Ha arra számítunk, hogy az emberek majd megtalálják a valódi válaszokat önállóan, az nem működik. Sok a félrevezető információ, így csak az lehet a kapaszkodó, hogy a fizika irányából közelítjük meg a dolgot.

Fotó: Pexels, Baranyák Zoltán

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email