oroszjoskabacsi_221017

Gyűjtést szerveznek a magányosan élő Jóska bácsinak a barátai

oroszjoskabacsi_221017

Gyűjtést szerveznek a magányosan élő Jóska bácsinak a barátai

Az idős férfit hűséggel szolgálta az öreg autója, amíg le nem égett. Barátai másikat vennének neki.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Orosz József nyolcvanötödik évében jár. Az M7-es autópályán túli területen lakik, Érd legfelső csücskében. Egyedül él, és mindig nagy becsben tartotta az öreg autóját. Ami leégett.

Fotó: Ádám Katalin

Az idős férfi világéletében fuvarozott, különféle cégeknek dolgozott. Mint mesélte, a dízelmotor állandó zajától nagyon rosszul hall, de még vezet. Kell is, mert messze a bolt, a buszmegálló. Igaz, az üzemanyag meg méregdrága, Jóska bácsinak nagyon be kell osztania kilencvenezer forintos nyugdíját.

Jóska bácsi fával fűt, kertjében takaros halomban áll a bontási hulladékból származó fa, minden esztendőben rászorult az önkormányzat a tűzifa támogatására. Pár napja is ezért kocsizott a Városházára a múzeumi kort megélt Fiatjával. De haza már nem jutott vele. Amintbeindította a motort, a gépházban felcsaptak a lángok.

Szerencsére a tűzoltók gyorsan kiérkeztek és megfékezték a lángokat, Jóska bácsi sértetlenül megúszta. A motortér viszont kiégett (erről itt írt az ÉrdMost).

Fotó: Gárdos Attila

Jóska bácsi tehetetlenül nézte, amint autója a lángok martalékává vált. Az esetnek tanúja volt a szomszédban lakó barátja, Bölöny József. Ő vitte haza a bácsit.

„Jóska végtelenül jóindulatú ember, mindenkinek csak segített világéletében. Sokan visszaéltek a jóindulatával. Mivel nehezen jár, beteges, sok gyógyszert szed, segítünk neki, amiben tudunk. Szeretnénk most is támogatni, hogy ez a baj érte.

Először is nagy gondot jelent, hogy kihúzza a telet tüzelővel, illetve élelemmel” – mondta aggódva a szomszéd.

„És itt van az autó kérdése is. Aggódunk Jóskáért, mi lesz vele télen. Annyi segítséget kaptunk tőle, hogy szeretném viszonozni. Gyűjtést szerveztem, és két nap alatt már több mint nyolcvanezer forint összegyűlt Jóska részére. Ő erről nem tud, meglepetésnek szánjuk.”

„Nagyon jó lenne, ha tudnánk neki venni egy másik használt autót, de ha nem sikerül, ez az összeg segít neki abban, hogy átvészelje a telet” – tette hozzá Bölöny József, akivel átsétáltunk Jóska bácsihoz. Kiderült, bár megviselte a sors, ennek ellenére mosolygós, életvidám ember, aki igyekszik a jót meglátni a rosszban is.

A balesetével kapcsolatban rögtön azt magyarázta, milyen jó, hogy nem az alagútban csaptak fel a lángok, így könnyebb volt oltani.

Orosz József és Bölöny József (fotó: Ádám Katalin)

A kérdésre, hogy jön ki az alig kilencvenezer forintos nyugdíjából, nevetve legyint: „Minek az a sok pénz, csak gondot jelent az embernek!”. Hozzátehetnénk, kellemes gondot, amit azonban Jóska bácsi nemigen ismer. Sőt!  Most is azt számolgatja, mennyi tüzelővel húzhatja ki a telet.

„Hogyan készülök neki a télnek? Hát két pár kesztyűvel, az jó lesz a hideg ellen. Gyalog jöttem a boltból, ötször meg kellett állnom. Hiába, öregszem” – mondta mosolyogva. Kérdeztük volna arról is, mit szól a barátja által szervezett gyűjtéshez, de hát ez meglepetés lesz.

Azok a jóérzésű emberek, akik szeretnének Orosz Jóska bácsinak segíteni, az alábbi számlaszámra küldhetnek pénzt:

Számlaszám: Bölöny József, 11600006-00000000-62397575

A közlemény rovatba írják be: Orosz József részére

Fotó: Ádám Katalin

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email