20221005_071935

Több mint 200-an álltak ki az érdi pedagógusokért

20221005_071935

Több mint 200-an álltak ki az érdi pedagógusokért

Szerdán reggel a Széchenyi téren az oktatás ügyéért szólaltak fel a szülők, diákok és pedagógusok.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Sokan gyülekeztek a meghirdetett időpontban a Széchenyi tér füves területén, hogy kifejezzék együttérzésüket a pedagógusokkal és az oktatás jelenlegi helyzetével kapcsolatban. A szerdai megmozdulást szülők szervezték. Vasas Ildikó beszédében úgy fogalmazott, hogy még maga sem gondolta volna, hogy valaha egy ilyen esemény szervezője lesz, de a jelenlegi helyzet nem tűr halasztást.

Azért jöttünk össze, hogy kifejezhessük a szimpátiánkat, támogatásunkat minden pedagógus felé, akik nap mint nap küzdenek egy jobb, színvonalasabb oktatásért, valamint azért, hogy a munkájuk végre méltó erkölcsi és anyagi elismerést kaphasson

– hangzott el a rendezvényen.

Az oktatás terén zajló események eddig is szomorúsággal, megdöbbenéssel és felháborodással töltötték el a szervezőket, de a tanárokat ért igazságtalan szankciók feltették az i-re a pontot és úgy érezték, hogy most már tényleg kell tenni valamit.

A három anyuka így találkozott egymással és tudták, nem maradhatnak csendben. A megmozdulás szervezése nem volt egyszerű feladat, de végül minden a helyére került és rengeteg résztvevővel tartották meg a rendezvényt.

Ha nem merünk kiállni azokért, akik nélkül nincs jövő, akkor változást sem remélhetünk

– tette hozzá Vasas Ildikó.

Egy olyan ügyért harcolnak most, ami mindennek az alapja. Az oktatás nemzeti ügy, a károkozás pedig évtizedekig kihathat és generációk életét rombolhatja. Ezért kell azonnal cselekedni – emelte ki a szervező.

A szülői közösség büszke a pedagógusokra, hiszen a tanárok nagy része is ott volt a rendezvényen.  A Vörösmarty Mihály Gimnázium közel negyven pedagógusa csatlakozott az országos sztrájkhoz – hangzott el a beszédben.

Ezután a rendezvény másik szervezője olvasta fel a szülők nyilatkozatát, megfogalmazták azokat a pontokat, amelyekben támogatják a pedagógusokat:

  • tisztességes bérezés a pedagógusoknak és valamennyi egyéb oktatásban dolgozónak

  • a sztrájkjog visszaállítása

  • önálló oktatási minisztérium

  • kevesebb óraszám a gyermekeknek, pedagógusoknak egyaránt

  • szabad tankönyvválasztás

  • a NAT egyeztetése a megfelelő fórumon

  • az oktatás finanszírozásának megoldása

  • a méltó oktatási környezet kialakítása

  • a pedagóguspálya vonzóvá tétele, a pedagógushiány felszámolása

  • az iskolák szabadságának biztosítása

A szülői nyilatkozat felolvasását követően Reményik Sándor Mindennapi kenyér című versét Vasas Ildikó szavalta el, majd a villám megmozdulás résztvevői közösen elénekelték a „Ha én rózsa volnék” című dalt.

A rendezvényről készült videót itt lehet megtekinteni.

fotó: Gárdos Attila

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email