csőzik-telex

Elnökségi tag lett a MÖSZ-ben Csőzik László

csőzik-telex

Elnökségi tag lett a MÖSZ-ben Csőzik László

Nagy megtiszteltetés érte az érdi polgármestert.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Érd 2007 óta tagja a hazai települések érdekeiért küzdő, több mint 300 tagú Magyar Önkormányzatok Szövetsége csütörtökön tartotta ülését Gödöllőn. Az elnökségébe beválasztották Csőzik Lászlót.

Csőzik László a Facebookon azt írta az eseményről, hogy: „Cser-Palkovics András székesfehérvári, Botka László szegedi, Gémesi György gödöllői, Schmidt Jenő TÖOSZ-elnök tabi polgármester szinte szó szerint ugyanazt hangoztatta. A fideszes a baloldali és a független polgármesterek – köztük jómagam is – azt hangsúlyozták: nehéz tél vár ránk, a rezsiárrobbanást intézménybezárások nélkül nem lehet túlélni, de még a zárás sem garancia.

Azaz – vonta le mindenki a következtetést – kormányzati segítség nélkül nem megy. Ironikus, hogy miközben erről beszélgettünk, a Kormányinfón a kancelláriaminiszter arról beszélt, nem tesznek ársapkát az önkormányzati energiabeszerzésekre. Maradnak még a rendkívüli támogatások, de hát az államkassza lényegében üres, nincsenek illúzióink.

A fideszes Schmidt Jenő egyenesen arról beszélt Gödöllőn, hogy a közvilágítás lekapcsolása is reális forgatókönyv, vagy legalább minden második villanykörtét ki kell csavarni. Ez Érden nem cél, sőt technikai okok miatt nem is lehetséges, de nem lesz könnyű, az biztos.”

„Akkora a kitettsége a magyar államnak az orosz gáz irányába, mint amekkora az önkormányzatnak az állam felé” – fogalmazott Csőzik László, aki szerint az önkormányzatok gazdasági autonómiája, függetlensége már nagyon régóta hiányzik, és ez most különösen nagy nehézséget okoz a válságban.

Az önkormányzatoknak elfogytak a tartalékaik, nincsenek megtakarításaik, nem tudják kitermelni azt a pluszt, hogy szinten tartsák a szolgáltatásaikat

– jelentette ki.

Érden három csoportra osztották az önkormányzati fenntartású intézményeket a takarékossági döntések előtt: a bölcsődéket, óvodákat nem lehet bezárni Csőzik szerint. A kulturális intézmények nyitvatartását le lehet rövidíteni, vagy más módon korlátozni az energiafelhasználását, a „legnagyobb pénzzabáló szektor” azonban egyértelműen sportlétesítmények üzemeltetése. Ezek teljes mértékben kigazdálkodhatatlanok.

Az érdi polgármester arról is beszélt, nagy dilemma előtt állnak az önkormányzatok: hagyják, hogy csődbe menjenek a települések, vagy bezárjanak minden olyan intézményt, amely működtetése több százmillió forintos költséget jelent. Kérdés, hogy az az önkormányzat jár-e majd jól, amely már előreszaladt és bezárt mindent, vagy az, amelyik megpróbálja – ha szűkösen is – fenntartani a szolgáltatásokat.

„Mi most azt gondoljuk, hogy a kormány azokat díjazza, akik meg merték lépni ezeket a lépéseket”

– mondta Csőzik.

Forrás: index.hu, Csőzik László Facebook

További cikkeink

További cikkeink

Az Érdi Kincses Óvoda és tagóvodái pályázatot hirdet köznevelési foglalkoztatotti jogviszony keretében óvodapedagógus munkakör/feladatkör

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email