kutyamoso3_220920

Automata kutyamosó nyílt Érden – videó

Lerázza magáról, mint kutya a vizet - tartja a mondás. Mióta megnyílt Érd első automata kutyamosója, már rázni sem kell.

Akinek kutyája van – főleg, ha nagytestű fajta, az a kalandos kedvű, aki mindenbe belehempereg –, tudja, milyen jó mulatság a kutyafürdetés. E sorok írójának a két kajla dalmatája mindig megérezte, ha eljött a fürdés ideje. Mindig. A sarokból kellett előimádkoznom őket, csábító falatkákkal.

Így sem jutottam a kád közelébe velük, úgy kellett odacipelni és beemelni a harminckilós, miskolci kocsonyaként remegő ebeket a kádba. Ott aztán jött a csúszkálás, a zománc fülsértő karistolása, némi szűköléssel vegyítve. De innen legalább simán ment, mert a sokktól aránylag nyugodtan tűrték a procedúrát.

Leszámítva, hogy 1. nyakig vizes lettem, 2. a fürdőszoba úgy nézett ki, mint a csatatér, 3. ázott kutyaszag lengte be az egész lakást, 4. a vizet mindenhová széthordták, mert a törölközőhöz nekik, a hajszárítóhoz meg ezek után nekem nem volt türelmem.
Valami hasonlón mehetett keresztül Fuchsné Privitzky Zsuzsa a vizslájával. Azzal a különbséggel, hogy ő gondolt egy nagyot, és új dimenzióba helyezte a kutyafürösztést.


„Ha otthon fürdettük, az komplett fürdőszoba-takarítással járt együtt. Hallottuk egy baráti társaságban, hogy létezik önkiszolgáló kutyamosó. Elmentünk, megnéztük, és nagyon megtetszett” – mesélte az Érdi Újságnak Zsuzsa, aki a napokban nyitotta meg városunkban  első önkiszolgáló kutyamosót.

Mikor megláttam a hirdetésüket, lelki szemeim előtt egy autómosó és egy mosoda különös hibridje lebegett, és nem is csalódtam: igaz, nem mosógép várt, hanem egy nyitható ajtajú, modern acélkád. A vizet, a sampont, a bolhairtót, a szőrápolót és a meleg levegőt gép adagolja, a vendég választhatja ki, mit és mennyi ideig használ. Szakasztott, mint egy autómosóban.

Hogy mennyit fizetünk, az attól függ, meddig tart a mosás, egy perc kétszáz forintba kerül. Persze, a ráfordított idő függ a kutya méretétől, szőrétől, és attól is, hogy viseli a fürdetést. Bruno, a kistestű német juhász fürdetése például tíz percet vett igénybe, szárítással együtt. Bruno a kolléganőm tündéri, jó magaviseletű, fegyelmezett és kedves kiskutyája.

Ildi a kérésemre fürdette meg őt, és Bruno igen vitézül tűrte a megpróbáltatásokat, még a szárítást is. Aki kíváncsi rá, megtekintheti a kisfilmet.

Szerencsénkre a mosó pont üres volt, nem kellett várakozni, és mi sem várattunk meg senkit. „Nem régóta működünk, egyelőre az látszik, hogy hétvégén nagyobb a forgalom. A visszajelzések pedig kedvezőek” – árulta el Zsuzsa, aki segédkezett a gépnél, elmagyarázta a működését, és megmutatta, mit hol találunk.

Nem mintha olyan bonyolult lenne: a kis helyiségben kikészítve várja a gazdit és a kutyát a törölköző, a kefe. Van szemetes, és a gép kezelése is pofonegyszerű. Bár mi azt tapasztaltuk, hogy érdemes két gazdának menni a kutyával, még akkor is, ha az eb együttműködő, így egyikük tudja nyomkodni a gombokat, a másikuk pedig foglalkozhat az állattal.

Igaz, mint Zsuzsától megtudtuk, sokan érkeznek egyedül, és eddig senki nem panaszkodott arra, hogy ne tudta volna megoldani a fürdetést.  Nagy előny, hogy nem kell emelgetni a több tízkilós jószágot, ugyanis a kád ajtaja nyitható. Az más kérdés, besétál-e a kutya.

Bruno azért annyira nem rohant a csapok alá, de amikor már bent volt, alig egyszer-kétszer próbált csak kimászni. Nagy örömömre a végére egyikünk sem lett csurom vizes, még a kis helyiség sem. Bruno bezsebelte a dicséretet és a jutalomfalatot, és illatosan trappolt haza, vacsorázni.


Felmerült bennem a kérdés: mi éri meg jobban a gazdának, a kozmetika, vagy az automata mosó?„Nekünk ez nem konkurencia, sőt. Szerintem sokan rájönnek, hogy automata mosóba vinni a kutyát ráfizetés” – vélekedett egy neve elhallgatását kérő kutyakozmetikus.

Így folytatta: „Pesten már van több is, például a Városligetnél. Ott van is értelme: ha a kutya belehempergőzik valamibe, gyorsan lefürdetik, hogy ne legyen büdös. De ez csak tűzoltás, és a kozmetikust nem váltja ki: mi nemcsak megmossuk a bundáját, hanem a karmát is levágjuk, kipucoljuk a fülét és kinyomjuk a bűzmirigyét.”

“És elvégezzük az egészségügyi nyírást is: ez alatt a tappancsain és a nemi szervei körül növő szőrt kell érteni. Tehát komplett szolgáltatást nyújtunk, amit a vendég otthon nem tud elvégezni” – húzta alá a szakember.

Ami az árakat illeti: Bruno fürdetése kétezer forintba került. Kutyakozmetikában mérettől függően a fenti szolgáltatásokkal együtt négyezertől hétezer forintba kerül egy látogatás. Fontos, hogy egyetlen kutyát sem szabad túl gyakran fürdetni: rövid szőrű kutyát két-háromhavonta érdemes.

Fotó: Ádám Kata

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on reddit
Reddit
Share on telegram
Telegram
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email