szucs_gabor

Szűcs Gábor érdi alpolgármester a válságról: fájdalmas lesz…

Az előttünk álló rendkívüli helyzet kezeléséről megszólalt a korábbi érdi városvezető is.

Szűcs Gábor alpolgármester volt a vendége az Érd FM Bundáskenyér című reggeli műsorának, ahol a város előtt álló, igen nehéz időszakról esett szó.

“A legfőbb szempont az emberek megóvása”

A politikus elmondta, Érd éves költségvetése 15-16 milliárd forint körül alakult az elmúlt időszakban, amiből évi 7-800 millió forint volt a rezsi. Most ez az összeg felugorhat akár évi 4 milliárd forintra is. Ez pedig katasztrófa, fogalmazott az érdi alpolgármester.

Ahogy mindenkinek, úgy az önkormányzatoknak is egyszerre két problémával – az inflációval és az energiaárak növekedésével kell(ene) lépést tartaniuk. Példaként az alpolgármester az aszfalt illetve a térkő árát említette, előbbi 60, míg utóbbi 30-40 százalékkal drágult az év eleje óta. De a gáz ára is a sokszorosára nőtt az elmúlt hónapokban, ráadásul az önkormányzatok és intézményeik nem tartoznak a rezsicsökkentett energiavásárlók körébe.

Szűcs Gábor alpolgármester, Érd (korábbi felvétel)

Az alpolgármester elárulta, a jövő héten közgyűlést tart a város, így akkor biztosan, de már addig is születhetnek a költségek csökkentését célzó döntések. Hangsúlyozta, hogy az ezzel kapcsolatos akciótervek kialakításakor a legfőbb szempont az emberek, a közösség megóvása lesz.

Mivel most még csak tervek vannak, ezért Szűcs Gábor sem akart konkrétumokat mondani, de annyit elárult, hogy az önkormányzat számára kötelező feladatokat, szolgáltatásokat el kell és el is fogják látni. Tehát a megszorítások például a közvilágítást vagy az óvodákat, bölcsődéket nem fogják érinteni.

A beszélgetés során egyébként többször is felmerült az intézmények bezárásának kérdése, de az alpolgármester ennek apropóján inkább az összevonásra, a racionalizálásra helyezte a hangsúlyt, illetve arra, hogy még nincs döntés ezekben a kérdésekben.

T. Mészáros András, képviselő, Érd M. J. V. (korábbi felvétel)

Mit is kell most csinálnia egy igazi érdi képviselőnek, amikor – gáz és villany drámai áremelkedése – háború a szomszédunkban, elfuserált EU-s szankciós politika mindent és mindenkit veszélyeztet?

– tette fel a kérdést friss Facebook bejegyzésében T. Mészáros András, Érd korábbi polgármestere, aki az alábbi, kilenc pontból álló javaslatcsomagját tette közzé.

1. A legfontosabb, hogy az érdi szülőket nem szabad kivonni a megélhetésüket biztosító munkából. Az intézményfenntartó legelső feladata –, hogy ezek az intézmények minden körülmények között ellássák az érdi gyerekeket.
2. Garanciát kell arra vállalnia, hogy közösségi intézményt, bölcsődét, óvodát, orvosi rendelőt, sem semmi egyéb intézményt nem zárat be.
3. A közbiztonság fontosságára való tekintettel közvilágítást nem csökkenti.
4. Garanciát kell arra vállalnia, hogy a családoktól (ahol 2 vagy annál több gyermek érintett, vagy ahol a szülő egyedül neveli a gyermekét) átvállalja az Önkormányzat az intézményi díjak (pl. étkezési díj) emelkedésének a költségeit.
5. Garanciát kell arra vállalnia, hogy nem emeli tovább az Önkormányzati bérlakások bérleti díját.
6. Fűtési támogatást kell nyújtani Érd rászoruló lakosai, családjai számára havi 10 ezer Ft. értékben.
7. Fel kell mérjük és meg kell ismerjük az Érden lévő mintegy 30 ezer házas ingatlan energetikai minőségét beleértve és hangsúlyozva a családi házak állapotát.
8. A város energia szükségletét megismerve, létre kell hozni az ÉRDI Energia Működtetési Alapot és az Érdi Energia Fejlesztési Alapot is. E két Alap közül az első azonnali beavatkozó tud lenni, ha Érden akár gáz, akár villany havaria történne, a másik Alap pedig az energiafelhasználás minőségét javíthatná megfelelő módon.
9. Ezzel együtt fel kell készülni legalább 800 földes utca portalanítására. Ez, az utóbbi évek legnagyobb zöld fejlesztése lesz Magyarországon amennyiben folytatjuk a Késő Géza programot. Ennek az előterjesztését benyújtom a szeptemberi Közgyűlésre, hiszen az előkészületekre és terveztetésre szükséges pénz rendelkezésre áll.

Hiszem, hogy ebben a helyzetben a politikai kampány szempontjait kötelességünk félretenni. Én ezt teszem, mert számomra Érd az első,

– zárta gondolatait T. Mészáros.

Nem vagyunk egyedül

Szűcs Gábor a Bundáskenyér című műsorban kiemelte, hogy Érd nincs egyedül olyan tekintetben, hogy például Győr vagy épp Székesfehérvár is a városunkhoz hasonló gondokkal küzd. Véleménye szerint, a mostani helyzet mindenkinek új, igazából senki nem tudja mint kellene tenni, de az a benyomása, hogy a kormány magára hagyja az önkormányzatokat. Ha mégsem így van, akkor pedig nagyjából két hete van a kormányzatnak, hogy beavatkozzon.

A politikus szerint úgy lehetne összefoglalni a dolgot, hogy van a kibírhatatlanul, a nagyon és a kevésbé fájdalmas verzió, de mivel a dolgok pillanatról pillanatra változnak, így nehéz megmondani mi lesz.

A teljes beszélgetést itt tudja meghallgatni:

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on reddit
Reddit
Share on telegram
Telegram
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email